Vilunkeja mittauksia

Leppoisinkin meteorologi välillä ylikuumenee milloin mistäkin asiasta. Joskus siihen on syynä ihan vain oma tyhmyys, kuten säähän sopimaton pukeutuminen. Tumma kauhtunut pusakka ja muka hoikentavat mustat farkut aurinkoisella ja tuulensuojaisella pihalla nostavat hien pintaan. Viimeksi kuitenkin hikikarpalot nousivat otsalle, kun oli puhetta lämpötiloista varjossa ja auringossa.

Kesän siintäessä mielessä alkaa auringolta odottaa eniten sen lämmittävää vaikutusta. T-paidat, shortsit ja kesämekot huutavat pimeässä kaapissa päästäkseen pitkän talven jälkeen taas aurinkoon. Pyörälenkit ja terassit kutsuvat ja kevään lämpöennätyksistä jauhetaan turuilla ja toreilla. Lämpöä auringosta ei kuitenkaan juuri heru. Sen saamme aikaan aivan itse valon osuessa meihin.

Aurinko säteilee lyhytaaltoista energiaa valon ja niin sanotun lähilämmön aallonpituudella. Kun aurinko aamulla kohoaa taivaalle, alkaa valoa tulvia ilmakehän läpi ja samalla yön pimeys nopeasti kaikkoaa. Pitkäaaltoista lämpösäteilyä ei auringosta juurikaan saada maanpinnalle asti. Ilma on myös erinomainen eriste, eikä se johda lämpöä.

Valonsäteiden osuessa esineisiin, ihmisiin ja erilaisiin pintoihin muuttuu se kitkan ansiosta lämmöksi. Näin erilaiset pinnat lämpenevät auringonpaisteessa selvästi ilmaa lämpimämmiksi. Mitä tummempi pinta on, sitä enemmän se imee itseensä ” energiaa” ja sitä korkeammaksi pinnan lämpötila kohoaa.

Jos siis haluaa kehuskella kevään lämpöennätyksellä, kannattaakin oma ulkolämpömittari jättää tuulettomaan paikkaan auringonpaisteeseen. Tällaisen vilunkimittauksen huippulukemat kertovat kuitenkin vain siitä, että mittari itsessään on lämmennyt korkeisiin lukemiin. Todellisuudessa ilma on aina saman lämpöistä, oltiin sitten varjossa tai paisteessa. 

Ja kun seuraavan kerran joku kerskailee, kuinka juuri hänen lomapaikassaan lämpötila oli ”auringossa yli 40 astetta”, ei siitä kannata tulla lainkaan kateelliseksi. Sellaisiin lukemiin pääsee kyllä Suomessakin jo huhtikuussa, kun asettaa mittarin suoraan auringonpaisteeseen, suojaa sen tuulelta ja maalaa mittarin alaosan mustalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com