Meteorologia

Sää on yleinen puheenaihe ja kauhistelun kohde.  Sillä on suuri vaikutus meihin niin fyysisesti kuin henkisestikin. Mutta oletko ikinä ajatellut, mitä sää oikeastaan on?  Tästä nimenomaisesta kysymyksestä on myös saanut alkunsa meteorologia eli ilmatiede.

Kaiken takana on aurinko

Sään energia on peräisin auringosta. Aurinko lämmittää maapalloa epätasaisesti. Päiväntasaajan seutu lämpenee auringon säteilystä huomattavasti enemmän kuin napa-alueet. Myös erilaiset pinnat lämpenevät eri tavalla. Esimerkiksi meret eivät juurikaan päivän aikana lämpene, mutta eivät toisaalta yön aikana jäähdykään. Maanpinta puolestaan lämpenee nopeasti useilla kymmenillä asteilla, kun aurinko kohoaa taivaalle ja vastaavasti jäähtyy yöllä ilmaa kylmemmäksi. Näin syntyy monenlaisia lämpötilaeroja.

Ilma alkaa liikkua lämpötilaerojen takia

Yksi fysiikan lainalaisuuksia on, että kylmä ilma on lämmintä raskaampaa. Tämän lainalaisuuden ansiosta ilma liikkuu. Jos et usko, voit todistaa tilanteen itsellesi ensi kerralla saunassa käydessäsi.  Avaat vain oven ja katsot, mitä ilmalle tapahtuu. Saunan sisällä oleva lämmin ilma virtaa ovesta ulos ja samalla kohoaa oven yläreunasta kylmään ilmaan. Vastaavasti oven takana oleva raskaampi kylmä ilma vajoaa saunan lattiatasoon saunan lämpimän kevyen ilman alle.

Kaikki ilman erilaiset monimutkaisetkin lämpötilaerot luovat ympärilleen erilaisia virtauskenttiä eli tuulia. Se, että maapallo on pyöreä ja pyörii, muokkaa ilmakehän tuuliolot vieläkin monimutkaisemmiksi.

Näkyvä sää

Tuulen mukana ilma liikkuu ja siinä oleva vesi välillä tiivistyy näkyväksi vedeksi, lumeksi ja jääksi ja välillä haihtuu näkymättömäksi vesihöyryksi. Vesi on ilmakehän ”kaasuista” ainoa, joka voi saavuttaa kaikki kolme olomuotoansa eli kiinteän (lumi ja jää), nesteen (vesi) ja kaasun (näkymätön vesihöyry).  Oikeastaan siis kaikki näkemämme sää on vain veden olomuodon muutosta. Tämän yksinkertaisemmin sään olemus on vaikea määrittää.

Meteorologia

Todellisuudessa säähän liittyy hyvinkin monimutkaisia yksityiskohtia. Mitä syvemmälle säätä aletaan tutkia, sitä selvemmäksi monimutkaisuus paljastuu.  Näitä ilmakehän monimutkaisuuksia meteorologia tutkii.

Sään erikoisuudet käydään pala palalta läpi

Käymme jatkossa blogeissa läpi yksityiskohtaisemmin sään eri ilmiöitä ja ominaisuuksia. Tarkoitus on käydä asioita läpi pienissä paloissa, etteivät asiat muutu turhan mutkikkaiksi. Blogeissa sinun on myös mahdollista kommentoida asioita ja ehdottaa uusia aiheita.

Aiheita voit ehdottaa myös sähköpostilla

info@saaneuvos.fi

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com