Inversio – Kylmän katto

Hyinen sää ja täysikuu kulkevat usein käsikynkkää. Täysikuun uskotaankin enteilevän kireitä pakkasia. Kova pakkanen on kuitenkin seurausta selkeästä säästä ja vain selkeällä säällä voi nähdä kuun. Pilvinen sää estää näkemästä kuuta ja tähtiä, mutta samalla se estää myös maanpinnan lämmön karkaamisen ulkoavaruuteen.

Talvella selkeässä säässä maanpinta jäähtyy koko ajan. Lauha sää onkin matalapaineiden ja tuulien tuliaisia lämpimiltä seuduilta. Heti kun matalapaineet väistyvät ja tuuli huilaa, sää kylmenee. Jos taivaalla on pilviä peittona, jäähtyminen on hidasta. Pilvien hälvettyä pakkanen alkaa nopeasti kiristyä.

Inversio tarvitsee syntyäkseen selkeää säätä

Kesäauringossa maanpinta lämpenee ja syntyy kohoavia ilmavirtauksia, jotka sekoittavat lämpöä ylemmäs ilmakehään. Talvella maanpinta on lähes aina ilmaa kylmempi eikä sekoittavia kohoavia virtauksia synny. Selkeässä säässä maanpinta jäähtyy jäähtymistään ja sen lähellä oleva ilma kylmenee. Näin ilmakehän alaosaan syntyy normaalista poikkeava lämpötilajakauma, jossa kaikkein kylmin ilma sijaitsee lähimpänä maata. Tällaisen kylmän ilmapatjan yläosaan muodostuu inversio, joka näkymättömän lasikaton lailla estää kokonaan ilman sekoittumisen.

Inversio on kuin näkymätön lasikatto

Heti inversion aiheuttaman sulkukerroksen yläpuolella on huomattavasti lauhempaa. Sen huomaa helposti kivutessa tunturille tai hiihtokeskuksen ylärinteille. Suksikansa ihmetteleekin usein kireitä pakkasennusteita, kun ylempänä rinteillä on yleensä 10-15 astetta tasamaita leudompaa.

Inversio sulkee tuulen yläpuolelleen ja ilma voi seistä paikallaan useita päiviä. Piipuista tupruava savu pakkautuu näkymätöntä kattoa vasten ja ilma sakeutuu epäpuhtauksista. Kaupunkien huono ilmanlaatu talvella liittyykin juuri kireisiin pakkasiin, kun liikenteen päästöjen ohella myös lisälämmityksestä tulee ilmaan erilaisia kaasuja ja hiukkasia.

Nopea lauhtuminen johtuu aina inversion hajoamisesta

Tuulen voimistuttua riittävästi alkaa inversio hajota. Se myös häviää, jos jostain paikalle tupsahtaa pilvilauttoja. Pilvilautat ovat inversiotilanteessa kinkkisiä ennustettavia. Jos niiden reitti on arvioitu vähänkin väärin, voi lämpötilan piste-ennuste heittää parilla kymmenelläkin asteella. Pienet, hajanaiset pilvilautat kipakassa pakkasessa ovatkin sääennustajan talvinen painajainen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com