SUP auringonlaskuun

Miten aloittaa SUP-lautailu – Sinustako rannan kuningatar?

Harva tietää, että SUP-lautailu on yksi maailman vanhimmista vesiurheilumuodoista. Sitä voidaan pitää lainelautailun esimuotona, joka on syntynyt jo ennen ajanlaskumme alkua. Ensimmäiset surffilaudat olivat umpipuuta. Ne olivat niin suuria, että niiden päällä seistiin koko ajan ja apuna käytettiin melaa.  Polynesialaisista kalliomaalauksista on löydetty useampiakin kuvauksia SUP-lautailusta.

Kalliomaalauksia eri vuosisadoilta 😉

Legendan mukaan muinaisaikojen Polynesiassa saarten kuningas valittiin SUP-taitojen perusteella. Kuninkaaksi valittiin kaikkein taitavin aaltoratsastaja.

Haluaisitko sinä ryhtyä rantasi kuningattareksi tai kuninkaaksi?

Jo muutaman kerran jälkeen suppaus sujuu kokemattomaltakin vedenkävijältä, kunhan ensimmäisillä kerroilla otetaan huomioon seuraavat seikat:

  • Älä kokeile lautailua liian kovassa tuulessa.
  • Ota huomioon, että maatuulella (tuuli maalta ulapalle päin) tuuli usein voimistuu huomattavasti, kun melot rannasta ulospäin. Liian pitkälle ajauduttuasi voi rantaan pääsy muuttua hankalaksi. Pysy aluksi rannan tuntumassa.
  • Valitse laudaksi kunnollinen ja riittävän suuri lauta. Marketeissa myydään halpoja puhallettavia lautoja, jotka ovat oikeaan lautaan verrattuna ”löysiä kumipatjoja” ja sopivat lähinnä lasten rantaleikkeihin! Aloittelijan lauta on aina yli 80 cm leveä! Luotettavia merkkejä ovat Starboard, Red Paddle, Fanatic, Naish, RRD, Allen
  • Valitse sopivan pituinen mela. Oikean mittainen mela on selvästi yli oman pituutesi. Kun nostat kätesi rennosti pystyyn, löytyy oikea mitta ranteen ja kämmenen yhtymäkohdasta. Meloessa toisella kämmenellä pidetään aina melan päästä kiinni.
  • Mela on oikeinpäin, kun melan lapa osoittaa eteenpäin. Siis toisinpäin kuin ilman kokeilemista ehkä olettaisi.
  • Mikäli keli yhtäkkia kovenee tai jostain muusta syystä esim väsymisestä johtuen melominen muuttuu vaikeammaksi, voit aina seisomisen sijasta laskeutua laudalle polvillesi. Näin painopisteesi laskeutuu alemmaksi ja melominen muuttuu selvästi vakaammaksi sekä helpommaksi.

SUP-lautailu ja melominen eteenpäin

Tärkeintä on aluksi löytää mahdollisimman rento asento seistä laudan päällä. Tukevinta on seistä keskellä lautaa jalat melko leveällä siten, että jalkaterät osoittavat suoraan eteenpäin. Aluksi asento on usein varsin jäykkä ja pieni varovainen liikehdintä voi helpottaa rennon asennon löytämistä.

Vauhdin lisäämiseksi melo suoria pitkiä laudan suuntaisia vetoja. Aloita veto mahdollisimman läheltä laudan keulaa. Anna kehosi mukailla vetoja. Älä seiso selkä jäykkänä vaan käytä koko ylävartaloasi vetojen tukena ja anna polvien joustaa rennosti.

SUP-lautailu ja kääntyminen

Kääntämiseen saat apua, kun vedät melalla laudasta poispäin (laudansuuntaisen vedon sijasta) tai vastaavasti jarrutat toiselta puolelta työntämällä melalla  kulkusuuntaa vastaan. Kääntymistä voit myös tehostaa siirtymällä laudan takaosaan ”lainelautailija-asentoon”.

Sää ja tuuli SUP-lautailussa

Sääennusteet ja niiden perusteella laaditut reitit ovat iso osa onnistunutta melontakokemusta. Vaikkei sade sinänsä estä suppausta, on aluksi paljon mukavampaa suppailla aurinkoisessa ja lämpimässä kelissä.

Kaikkein tärkein säätekijä suppauksessa on kuitenkin tuuli. Kova sivu- tai vastatuuli on aina melko raskasta ja ikävänkin tuntuista. Sääennusteet ovat tuulen suhteen nykyään varsin hyviä ja niitä kannattaa käyttää SUP- paikkaa ja reittiä valittaessa.  Sääneuvoksen tuulikartoilla harmaa väri edustaa ideaalia SUP-keliä isommallakin selällä. Toki tuulisemmissakin tilanteissa on ihan OK meloa, mutta silloin kannattaa reitti valita siten, ettei ulapalle jouduta, kun tuuli puhaltaa ulappaa pitkin tai sen yli. Tuulisemmissa tilanteissa kannattaa suosia tuulen suojanpuoleisia rantoja ja kapeita vesiväyliä, joissa tuuli puhaltaa kapeikoiden poikki eikä lainkaan niiden suuntaisesti.

Aaltofriikeille löytyy Sääneuvoksen kartoilta myös aalto ja maininkiennusteita. Silloinkin paras SUP-keli löytyy, jos jollakin paikalla on aaltoja, mutta tuuli on mahdollisimman heikkoa.

Täältä löytyy suomalaisia SUP-vuokraamoja, joissa pääset kokeilemaan lautailua ilman omien välineiden hankintaa:

Pääkaupunkiseutu:

ERIMOVER

TWENTYKNOTS

Lahti:

KITETIRRI

Kalajoki:

SURFCENTER


SÄÄNEUVOKSEN KAUPPA

This image has an empty alt attribute; its file name is KAUPPA-150x150.png
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com