Sääkartta 10 vrk (GFS a la Sääneuvos)

Tuuli-värityksen selitys

SÄÄKARTTA (GFS) SÄÄNEUVOKSEN VÄRITYKSELLÄ

GFS on melko karkea malli ja sen paikallinen erotuskyky on vain 20 km luokkaa. Esitysmuoto on kuitenkin yksi tärkeimmistä tekijöistä sääpalvelussa. Hyvä esimerkki kätevästä palvelusta on Windguru.  Sen tarjoama piste-ennuste on nopeasti silmäiltävissä ja Windgurun käyttämä GFS-malli on usein ihan riittävän hyvä, kun oppii sen systemaattiset virheet omalle alueelle.

Piste-ennuste ei kuitenkaan kerro mitään lähellä liikkuvasta erilaisesta säästä, joka käytännössä on aivan yhtä todennäköistä kuin ennustettukin sää! Tällaiset riskit, kuten matalapaineen keskuksen reitti tai sadealueen liikkeen, näet helposti käyttämällä sääkarttaa. Sääneuvoksen havainnollinen väritys on toistaiseksi saatavissa ainoastaan GFS:ään (lisää asiasta).

VINKKI Tutkittaessa kartalta tuulen tai lämpötilan rajaa rantaviivan läheisyydessä on hyvä muistaa, että GFS:n erotuskyky on vain 22 km .

Sateet edustavat mallissa enemmänkin sadealueita yleisesti ja niiden liikkeitä yleisellä tasolla. Kuurosateet ovat todellisuudessa monimutkaisempia ja pienialaisempia, mutta useimmiten intensiteetiltään voimakkaampia. Usein kuurosateet tulevat vain pienelle osalle ennustettua aluetta ja ennustettu kokonaismäärä pitää paikkansa. Se vain lankeaa pienemmälle alueelle.

Pilvisyys on GFS:ssä alapilviä lukuunottamatta hyvä. Usein varsinkin myöhäissyksyllä ja talvella  sumupilviä on todellisuudessa ennustettua enemmän. Keväällä tilanne on usein päinvastoin. Kovissa pakkastilanteissa GFS:n pilvisyys edustaa mallien parhaimmistoa ja se on usein ainoa malli, joka osaa ennustaa pilvisyyden oikein.

Tuuli on GFS:ssä pitkissä ennusteissä usein yliennustettu. Malli on viritetty saamaan kiinni voimakkaat matalapaineet ja siksi se usein voimistaa matalapaineita liika ja erityisesti liian pitkään. Todellisuudessa matalapaineet alkavat heikentyä selvästi nopeammin.

Tuulen kannalta on tärkeää tiedostaa, että sama tuulilukema sisämassa ja merellä tarkoittaa tyystin eri asiaa. Tämä koskee siis kaikkia ennusteita ja havaintoja. Siksi parhaan tuuliennusteen omalle alueelle saa, kun opettelee, mitä tuulikartan eri värit tarkoittavat omalla alueellaan. Pelkkä tuulilukemien tarkkailu johtaa helposti harhaan, vaikka mallina käytettäisiin mitä tahansa lähdettä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com