Tuulien ennustaminen (purjelautailu)

Tuuli-värityksen selitys

Kartassa näkyy oletuksena keskituuli, jonka SI-järjestelmän mukainen virallinen yksikkö on m/s. Keskituulella tarkoitetaan tuulen nopeuden 10 minuutin keskiarvoa. Keskituuli kuvaa hyvin tuulia merellä, jossa kitka on vähäistä. Tuulien ennustaminen sisäjärville on haasteellisempaa. Sisämaassa ja pikku järvillä kitkaa on paljon enemmän ja kovallakin tuulella esiintyy välillä pieniä tyyniä hetkiä. Otettaessa 10 minuutin keskiarvo tuulesta, on se sisämaassa jotain tyynien hetkien ja puuskien väliltä. Yleensä tuulituntemuksiamme kuitenkin hallitsevat puuskat   Siksi sisämaan tuulilukemat tuntuvat usein kovin heikoilta. Myrskytilanteissa, joissa puita kaatuu, keskituulet ovat sisämaan havaintoasemilla harvoin yli 10 m/s. Todellisuudessa puut kaatuvat puuskista eivätkä keskituulesta.

Tuulien ennustaminen – Tietokone-ennusteet nykyään hyviä, mikäli niitä osataan tulkita oikein

Merellä puuskien ja keskituulen välillä ei esiinny kovin suuria eroja. Useimmiten keskituulen ja puuskien ero on vain muutama m/s. On tärkeää tiedostaa, että merten ja sisämaan tuulet eivät ole keskenään lainkaan vertailukelpoisia!

Kartan tuulivärit on valittu sekä sisämaan että ulkomeren tuulia silmällä pitäen. Etenkin sisämaassa tuulilukemat johtavat helposti harhaan. Parhaimman tuuliennusteen saat, kun opettelet miten eri tuulivärit käyttäytyvät omalla alueellasi. Samalla saatat oppia paljon alueesi yllättävistä paikallisilmiöistä.

Aivan täydellisiä ennustelaskelmat eivät ikinä tule olemaan

Useimmiten ennusteiden virheet ovat systemaattisia ja liittyvät kolmeen asiaa: Paikallisiin maastonmuotoihin ja niiden aiheuttamiin hyvinkin paikallisiin tuuli-ilmiöihin sekä toisaalta tuulen pääsemiseen maanpinnalle ylemmästä ilmakehästä. Tämän jälkimmäisen me tunnemme tuulen puuskaisuutena. Kolmas ennusteiden virhelähde liittyy yksittäisten pilvien hyvin paikallisiin tuulisysteemeihin.

Paikallisilmiöt

Tunnetuimpia paikallisilmiöitä ovat merituuli, kulmaefekti ja rannikkokonvergenssi. Lisää merisäästä voit lukea Meteorologiaa purjehtijoille-sivulta. Vieläkin paikallisempia ilmiöitä on olemassa eikä niitä kaikkia vielä edes tunneta. Tyypillisimmin niitä esiintyy aurinkoisina kevään ja alkukesän päivinä. Ilmiöt käyttäytyvät aina samalla logiikalla eli ne on mahdollista itse oppia, kun kiinnittää huomiota tuulen suuntaan, pilvisyyteen, vuodenaikaan ja onko vesistö kylmempi vai lämpimämpi kuin ilma ja ympäröivä maa.

Puuskaisuus

Tuuli pääsee parhaiten pintaan lämpimän alustan yllä. Lämmin alusta saa puuskat pintaan ja kylmä alusta karkottaa ne korkeammalle ilmakehään.  Siksi sisämassa tuuli menee yöksi nukkumaan ja herää taas uudelleen, kun aurinko lämmittää maan selvästi ilmaa lämpimämmäksi. Keväällä ja alkukesällä sää on sisämaassa tuulen suhteen herkimmillään ja aurinkoisena päivänä sisämaassa puuskat voivat olla selvästi kovempia kuin merellä. Vastaavasti syksyllä ja alkutalvella meri on maata lämpimämpi. Tällöin merellä voi esiintyä kovia tuulia jopa myrskyä eikä sisämaassa tiedetä niistä mitään.

Vinkki: Tietokonelaskelmat eivät saa yleensä kesäpäivien voimakkaimpia paikallisilmiöitä täysin kiinni. Ne eivät myöskään osaa ennustaa riittävän kovia tuulia niin sanotuissa kylmän purkutilanteissa, joissa kylmempää ilmaa alkaa virrata esimerkiksi voimakkaan kylmän rintaman ylimenon jälkeen. Tällaisissa tilanteissa paremman tuuliennusteen merialuille saa käyttämällä normaalin tuuliennusteen sijasta tuuliennustetta 100 metrin korkeudelta. Tässä alla kyseinen kartta valmiiksi rakennettuna.

Kylmänpurku ja efektituulet

Yllä näkyvä kartta toimii myös sisämaassa, mutta vähän eri tarkoitukseen. Se nimittäin kuvaa hyvin keskimääräisiä tuulenpuuskia kesäpäivinä. Kartoista saa kyllä valittua valmiin ”Tuulenpuuskat”-suureen, mutta se kuvaa 3 tunnin aikana esiintyvää kaikkein voimakkainta puuskaa. Suure on myös enemmänkin varoitusluontoinen kuin todellinen ennuste puuskille. Se ei siis yleensä kuvaa puuskia kovin hyvin purjelautailijan näkökulmasta HUOM Toisaalta kevään ja alkukesän aurinkoisina päivinä sekä muulloinkin voimakkaissa kylmänpurkutilanteissa tämä valikosta suoraan löytyvä ”Tuulenpuuskat”- suure kuvaa hyvin keskimääräisiä puuskia.

VINKKI SURFFAREILLE ”Tuulenpuuskat”-suureen oranssia väriä (≥ 14 m/s) voidaan pitää sisämaassa parhaana tuulirajana pikkulaudan käytölle. Vaikkei todellisuudessa aivan 14 m/s puuskia esiintyisikään, käytännössä tällaisissa tilanteissa on yleensä huomattavan tuulista. Samoin rannikolla, jos ”Puuskatuulet” ovat oransseja, usein kevyempikin keskituuli merellä riittää pikkulaudalle.


SÄÄNEUVOKSEN KAUPPA

This image has an empty alt attribute; its file name is KAUPPA-150x150.png
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com