Meteorologiset sääkartat

SUIHKUVIRTAUS (JET): Kartassa on nähtävissä ilmamassoja rajaavat suihkuvirtaukset. Alempana ilmakehässä suihkuvirtauksiin liittyy säärintamat. Mitä voimakkaampi suihkuvirtaus, sitä voimakkaampia lämpötilaerot ovat. Kartan asetukset ovat oletuksena säädetty 300 hPa:n korkeudelle. Sääneuvoksen laatima väritys on myös laadittu tälle korkeudelle. Voit itse säätää korkeutta, mutta huomioi, että 300 hPa väritys ei toimi maan pinnalla ja päinvastoin. Myös muut sääsuureet on tässä optimoitu 300 hPa:n korkeudelle.

SÄÄTYYPPI  ( T500): Kartassa on nähtävissä säätyypit ilmavirtauksen ja lämpötilan suhteen.  Blogeissa käymme jatkossa läpi, mitä kaikkea tästä kartasta voidaan päätellä. Kartan asetukset ovat oletuksena säädetty 500 hPa:n korkeudelle. Sääneuvoksen laatima väritys on myös laadittu tälle korkeudelle.

ILMAMASSA (T850): Kartassa on nähtävissä ilman lämpötila 850 hPa:n korkeudella. Tälle korkeudelle maanpinnan olosuhteet eivät enää juurikaan vaikuta ja tällä korkeudella lämpötilalla ei enää ole selvää vuorokausivaihtelua. Kesällä aurinkoisena päivänä ilman lämpötila  kohoaa tyypillisesti 15 astetta T850 lämpötilaa korkeammaksi. Keskikesän voimakkaassa korkeapainetilanteessa kokemamme ilman lämpötila voi kohota jopa 17 astetta ilmamassaa lämpimämmäksi eli (T = T850+ 17). Tällä 850 hPan korkeudella myös säärintamissa on lämpötiloissa voimakas tihentymä ja varsinainen säärintama löytyy tihentymän lämpimämmältä puolelta. Tarkemmin pintarintama sijaitsee kohdassa, jossa ns. isobaareissa on mutka tai terävä kulma. Kartan asetukset ovat oletuksena säädetty 850 hPa:n korkeudelle. Sääneuvoksen laatima väritys on myös laadittu tälle korkeudelle.

RINTAMAPILVIEN KOSTEUS Kartassa on nähtävissä ilman suhteellinen kosteus 700 hPa:n korkeudella. Säärintamien sadepilvet ovat vahvimmillaan tällä korkeudella. Nämä kosteudet liittyvät siis uein säärintamiin. Lisäksi ne usein kertovat sateen hetkellisen tilanteen ja erityisesti rintamasateiden loppumisen paremmin kuin varsinaiset sade-ennusteet. Tämä johtuu siitä, että sadekartoissa on yleensä kyse 3 tunnin sadekertymistä. Näin varsinaiset sade-ennusteet usein ennustavat sateiden päättyvän todellista selvästi myöhemmin. Kartan asetukset ovat oletuksena säädetty 700 hPa:n korkeudelle. Sääneuvoksen laatima väritys on myös laadittu tälle korkeudelle.

Tuoreimman rintama-analyysin ja lähipäivien säärintamat löydät painamalla rintamakarttaa –> (Lähde:DWD)

Polaaripyörrettä kuvaavan karttaparin löydät täältä

info@saaneuvos.fi

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com