
Purjelaudan osat ja kokoaminen
Purjelaudan osat koostuvat kahdesta pääosasta, purjelaudasta ja rikistä. Riki yleensä mielletään purjeeksi ja usein puheessakin saatetaan purjeella tarkoittaa koko rikiä, joka koostuu purjeen lisäksi mastosta ja puomista.

Purjelaudan osat – Kansi
Purjelaudassa sen yläpuolta kutsutaan kanneksi ja alapuolta pohjaksi. Laudassa on kannenpuolella trackerkisko tai trackerlaatikko, johon riki kiinnitetään. Trackerin takana on aloittelijan laudassa usein köli. Köli auttaa laudan suuntavakautta ja sen ansiosta päästään jyrkemmin ”luovimaan” tuulta vastaan. Muuten laudan mukavasti liikkuessa köli käännetään pois jalalla potkaisemalla ja samoin sen saa taas tarvittaessa takaisin. Köli sijaitsee ns. kölilaatikossa. Pienemmissä laudoissa köliä ei ole lainkaan.
Laudan takaosassa on myös ns. jalkalenkit, johon kovemmassa tuulessa saa mukavasti itsensä lukittua paikalleen. Jalkalenkit kannattaa kuitenkin alkuvaiheessa irrottaa kokonaan pois ja kiinnittää takaisin vasta, kun perusasiat on opittu.
Purjelaudan osat – Pohja
Aivan laudan peräosassa on evä eli peräsin. Se kiinnitetään laudan pohjanpuolella sijaitsevaan evälaatikkoon. Kiinnityksiä on erilaisia, mutta useimmiten evä kiinnitetään yhdellä tai kahdella ruuvilla laudan kannenpuolelta kiinni. Säädettävissä evissä kiristysruuvit löytyvät laudan pohjapuolelta.

Purjelaudan osat – Riki
Riki kootaan yhteen purjeesta, mastosta ja puomista. Masto pujotetaan purjeeseen (mastotaskuun), jonka jälkeen purje kiristetään tiukasti maston alaosaan mastonjalan avulla. Tämän jälkeen mastoon kiinnitetään puomi (purjeen mastotaskussa olevan aukon kohdalle). Purje kiristetään puomiin sen takapäässä olevien narujen avulla. Kun kaikki on kasattu, voidaan surffikielellä sanoa: ” Purje on rikattu”.
Sitten on enää pari vaihetta ennen kuin päästään vesille. Puomin etupäässä oleva nostonaru kiinnitetään mastonjalan ympärille. Lopuksi riki kiinnitetään purjelautaan ns. platen avulla. Platessa on kuminivel, jonka ansiosta rikiä voidaan kallistella eri suuntiin.
Tästä purjelautailu voi alkaa
Mikäli mahdollista kokeile lautailua ensimmäisen kerran kokeneen purjelautailijan kanssa. Älä mene liian kovaan tuulen harjoittelemaan, muuten väsähdät ja saatat pelästyä. Täysin tyynessäkään ei kannata aloittaa, silloin lauta ei liiku minnekään. Paras tuulennopeus aloitteluun on 2-5 m/s.
ÄLÄ MISSÄÄN TAPAUKSESSA HARJOITTELE ENSIMMÄISELLÄ KERRALLA TILANTEESSA, JOSSA TUULI PUHALTAA MAALTA ULAPALLE PÄIN. Tällöin ajaudut vähitellen ulapalle, jossa tuuli voimistuu ja rantaan takaisinpääsy on entistä työläämpää.
Mikäli jokin asia jäi sinua mietityttämään tai muuten haluat lisää tietoa purjelautailusta, ota yhteyttä
info@saaneuvos.fi
SÄÄNEUVOKSEN KAUPPA
