Lapset suplaudoilla

SUP

SUP (=Stand Up Paddling) on seisten melomista ison surffilaudan päällä. Suppaus on jo pitkään ollut maailmalla nopeimmin kasvava vesiurheilumuoto, eikä ihme. Se soveltuu hyvin kuntoilu- ja tasapainourheiluksi kenelle tahansa. Hyvä lauta kulkee kevyemmin kuin soutuvene ja sen saa helposti mukaan omille reissuille ja luontoretkille.  Suppaus tarjoaa erilaisia ulottuvuuksia retkimelonnasta aaltoratsastukseen ja kaikkeen siltä väliltä. Tässä alla on pieni esittely eri alalajeista. Usein harrastus koostuu useammasta alalajista tai niiden yhdistelmästä

Aalto-SUP

Suppaus on saanut alkunsa aaltosurffauksesta ja se lienee edelleen näyttävin ja arvostetuin suppaus-muoto. SUP-laudoilla aaltoja voi ratsastaa melko vaatimattomissa aalloissa. Moni kokenutkin lainelautailija harjoittelee tällaisilla kantavilla laudoilla, kun aallot eivät vielä riitä oikealle lainelaudalle. Lainelautailu on myös helpompaa isolla laudalla,  jossa aalto ”pyydystetään” jo valmiiksi laudalla seisten.

SUP-jooga

Viime aikoina eniten suosiotaan on kasvattanut joogasuppaus, jossa sielun, mielen ja ruumiin harjoitusta voi harrastaa luonnossa virtaavan vesielementin päällä. Moni kertoo saaneensa tästä aivan uusia ulottuvuuksia joogaharjoituksiinsa.

Retki-SUP

Retkeily kuuluu yhä enenevässä määrin alan harrastajien suosikkielementteihin. Lautoihin voi kiinnittää yllättävän suuriakin määriä retkeilyvälineitä, kunhan ne on pakattu vedenpitävästi. Laudalla pääsee käytännössä liikkumaan hyvinkin pienillä ja rikkonaisilla vesistöillä eikä pienen kannaksen ylityskään retkikamoja kantaen ole mikään ongelma.

Kokenut suomalainen lautailija Timi Hellman on mm melonut Suomen merialueen läpi Itäiseltä Suomenlahdelta Perämeren pohjukkaan (Vironlahti-Tornio). Katso juttu täältä.

Race-SUP

Kilpailuhenkisille suppaus tarjoaa myös oivan melontamuodon. Se voittaa, joka meloo sovitun reitin kaikkein nopeimmin. Tässä lajissa usein käytetään erityisen pitkiä ja kapeita lautoja, jotka eivät kiikkeryytensä takia kovin hyvin sovellu ensimmäisiksi laudoiksi. Tällaiset laudat ovat kuitenkin ehdottomasti kaikkein nopeimpia.

Koski-SUP

Koskenlaskusta on tullut myös oma seisten harrastettava muoto eli koski-suppaus. Laji on haastavuutensa takia aika harvinainen. Suomen tukkijätkäperinteellä tosin luulisi poikkeuksellisia lahjakkuuksia löytyvän.  Missään tapauksessa isoon koskeen ei voi mennä lajia aloittamaan. Pieneen koskeenkin voi mennä vasta kun lajin perusteet osataan hyvin

Foil-SUP

Foil-suppaus on lajin uusin muoto. Foilauksessa  lauta nousee kantosiiven avulla ilmaan ja lauta kulkee entistä kevyemmin. Foil-suppaus on saanut alkunsa aaltosurffaus-puolelta, mutta nykyään foileja käytetään myös pitkän matkan melonnassa etenkin avomerellä mainingin ja jopa tuuliaallon avustamina.

Vinkkejä SUP-lautailun aloittamiseen löytyy täältä


SÄÄNEUVOKSEN KAUPPA

This image has an empty alt attribute; its file name is KAUPPA-150x150.png
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com