Polaaripyörre on hajonnut – huhtikuu teki sen taas

Koko talven ajan polaaripyörre on pysytellyt poikkeuksellisen terhakkaana ja vankkumattomana. Meille se on tarkoittanut Atlantin matalapaineiden loputonta vyörytystä ja lauhoja lounaistuulia. Talven käsite on kokenut aikamoisen kolauksen ja onpa osa jo ehtinyt jättää henkiset hyvästit tulevillekin talville.

Polaaripyörre 2020 ja talvisurffi - kuva: Marko Kivistö -Surffi: Petri Takala
Ennätyksellisen lauha talvi on sallinnut purjelautailun läpi vuoden. Ensimmäistä kertaa elämässäni olen surffanut vuoden jokaisena kuukautena ja joka kerralla vieläpä paljain käsin . Muutaman minuutin sormien lämmittelyllä on voinut surffata jopa 4 tunnin ajan. Tämän on mahdollistanut Atlantin matalapaineiden kosteus eli se, että kastepistelämpötila on ollut yli +0 astetta.

No, nyt polaaripyörre on hajonnut ja säätyyppi on muutoksen alla. Jälleen kerran huhtikuu näyttää kolean puolensa.

Voimakas polaaripyörre syntyy lämpötilaeroista

Suuri lämpötilaero päiväntasaajan ja napojen välillä johtaa läntisten suihkuvirtausten voimistumiseen ylempänä ilmakehässä. Mitä voimakkaampi läntinen suihkuvirtaus on, sitä nopeammin ja tiuhemmin Atlantin matalapaineet liikkuvat lännestä itään. Lämpötilaeron pieneneminen johtaa puolestaan lännen suuntaisen suihkuvirtauksen heikkenemiseen ja enemmänkin sen mutkitteluun pohjois- ja eteläsuunnassa. Kevätpäiväntasauksena kaamos päättyy pohjoisnavalla ja kun aurinko siellä nousee, ei se enää laskekaan ennen syyspäiväntasausta. Niinpä pohjoisnavan hiljalleen lämmetessä vääjäämättä voimakkainkin polaaripyörre viimeistään jossain vaiheessa kevättä hajoaa ja kylmää ilmaa pääsee purkautumaan kohti etelää. Juuri näin on tällä hetkellä käynyt.

Kylmän pussukat ja lämpimän kielekkeet lukkiutuvat paikoilleen

Polaaripyörteen hajotessa sääkortit jaetaan uudelleen. Syntyy laajoja alueita, joissa kylmät ilmamassat jäävät pitkäksi aikaa lähes paikalleen. Kylmien alueiden välistä vastapainoksi pullistuu lämpimän ilman kielekkeitä kohti pohjoista, jotka niinikään jäävät pitkäksi aikaa vallitsevaksi sääksi. Nyt kylmä ”Musta Pekka-kortti” näyttäisi jäävän pohjois-amerikkalaisten käteen, mutta toinen lähes yhtä kylmä alue näyttäisi syntyvän Suomen itäpuolelle ja vaikuttavan ainakin lähiaikoina vahvasti myös Suomen säähän. Kylmän säätyypin paikallaan pysymistä ja mahdollista väistymistä voit seurata Säätyyppi-kartalta.

Polaaripyörre 2020 hajoaminen - säätyypit - Petri Takala
Polaaripyörteen hajoamisen seurauksena kylmä ilma näyttää valuvan voimakkaimmin Pohjois-Amerikkaan. Toinen selvä kylmän purkaus näyttää yltävän lähipäivinä myös Suomeen. Siinä välissä lämmin kieleke pysyttelee lähes paikallaan. Jaksaako sen voima Suomeen asti ja koska näin mahdollisesti tapahtuu? Kevään kylmän ja lämpimän säätyypin painiottelua voit seurata SÄÄTYYPPI-ENNUSTEESTA

Säätyyppi-kartalta pystyy ennustamaan suursäätilaa useita päiviä eteenpäin

Polaaripyörre 2020 hajoaminen - Kylmä pisara - Petri Takala

Kylmänpussukka eli yläilmakehän matalapaineen kylmän pisaran sää: Sää on epävakaista. Yöt ovat kylmiä ja selkeillä alueilla esiintyy helposti yöpakkasia. Sadealueita lukuun ottamatta sää selkenee usein yöksi kokonaan. Toisaalta, vaikka aamu usein on selkeä, syntyy päivisin sisämaassa nopeasti kuurosateita, jotka vielä alkukesästäkin voivat tulla osin lumena tai lumirakeina. Voimakkaiden solien (paineviivojen jyrkimmät mutkat, jotka kuvissa korostettu katkoviivoilla) etupuolelle syntyy myös yhtenäisiä sadealueita ja säärintamia. Keväällä ilma on usein kuivaa ja kastepistelämpötila on pakkasen puolella. Tällöin osa kuuroista ehtii kuivua ennen kuin saapuu maan pinnalle. Tyypillistä kylmän pisaran säälle on se, että sää voi vaihtua päivän aikana useampaankin kertaan ja välillä hyvinkin nopeasti. Mitä korkeampi kastepistelämpötila on, sitä rajumpia kuuroja on päivällä odotettavissa. Kesällä se tarkoittaa myös rakeita ja ukkosia. Mitä laajempi yläilmakehän kylmä pisara on, sitä pidemmälle koleaa säätä on luvassa. Tuuli kiertää tämän säätyypin ympärillä vastapäivään.

Polaaripyörre 2020 hajoaminen - Omega-korkea- Petri Takala

Lämmin kieleke eli yläilmakehän korkeapaineen alueen sää: Sää on vakaata ja pääosin aurinkoista. Päivät ovat keväällä ja kesällä lämpimiä eikä pilviä juurikaan synny ja mikäli niitä syntyy, ovat ne yleensä määrältään vähäisiä. Mikäli kastepiste on pakkasen puolella, saattaa esiintyä hallaa tai yöpakkasta toukokuun loppuun asti. Mikäli kastepiste on yli + 18 astetta saattavat helteet laukaista iltapäivän ja illan aikana paikallisia, joskin hyvin voimakkaita ilmamassaukkosia. Muuten sateita ei juurikaan ole luvassa. Mikäli yläilmakehän korkeapaine on laaja ja Ω-muotoinen, enteilee se keväällä ja kesällä sitkeää ja pitkää lämmintä ja vähäsateista kautta. Tuuli kiertää tämän säätyypin ympärillä myötäpäivään.

2 comments on “Polaaripyörre on hajonnut – huhtikuu teki sen taas

  1. Olipa kiva lukea taas, kiitos! Odotettukin vähän selvitystä mikä tuossa talvessa meni viduiks 🙂 Tarvis noita vesistöjen lahtia saada vähän lämpenemään kalastuksen kannalta, mutta vielä odotuttaa.

  2. Mukava kuulla ja odotellaan vesien lämpenemistä. Kyllähän aurinko jo lämmittää yhtä paljon kuin elokuussa. Ne on vaan ilmamassat kun nyt rilluttelee ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com