Kuura ja silmän reiät jäisessä tuulilasissa

Petollinen kuura – Taikuutta ilmasta

Sää osaa välillä yllättää. Toisinaan voidaan puhua jopa taikatempuista. Eräs luonnon jokavuotinen  bravuuritemppu on kuura. Simsalabim: Jäätä tyhjästä!

Kuura yllättää joka syksy

Loppusyksyn sateettoman pakkasyön jälkeen pääsemme taikuuden näyttämölle heti aamusta, kun  häärimme taikurin huvittavana apulaisena auton tuulilasia skrapaten. Talvea kohti mentäessä jään taika saa vaarallisempia vivahteita. Kuskin kurkkiessa tuskin silmien kokoisista aukoista kimaltelevaa tienpintaa, pöllähtää auto yhtäkkiä ojaan. Koska jäinen tienpinta-temppu lähentelee hengenvaarallista, lienee syytä paljastaa kuuran salaisuus.

Kuura on luonnon oma silmänkääntötemppu

Tempun yllättävyys perustuu ilman näkymättömän kosteuden muuttumiseen kaasusta suoraan jääksi siten, että nestemäistä vettä ei ole nähtävissä missään vaiheessa. Onnistumiseen tarvitaan riittävän kosteaa ilmaa ja tien tai auton ikkunan jäähtyminen alle nollan asteen. Märkä tienpinta pakastuvassa ilmassa saa kyllä hälytyskellot soimaan, mutta poutasäässä syntyvä jää voi yllättää kokeneemmankin autoilijan. Pilvien kaikottua tien pinta voi jäähtyä nopeasti neljäkin astetta ilmaa kylmemmäksi. Tien pinnan painuttua pakkaselle ja ilman kastepistelämpötilan, ollessa tätä korkeampi, alkaa kuuraa eli jäätä syntyä. Aluksi kuura ei vielä ole välttämättä liukasta, mutta tilanteen  jatkuessa pidempään autot kiillottavat sen liukkaaksi jääksi. Luonnon taikatempun yllättävyyttä lisää, että se usein tapahtuu ns. hyvän sään aikana. Kaunis tähtitaivas tai tunnelmallinen kuutamo leppeässä yössä tai jopa värikäs auringon lasku kuuluu usein osaksi onnistunutta temppua.

KASTEPISTELÄMPÖTILA on se lämpötila, jossa ilman näkymätön vesihöyry tiivistyy. Ensimmäisenä tiivistyminen tapahtuu erilaisille pinnoille. Mikäli pinta on plussan puolella, tiivistyy nestettä eli syntyy kastetta. Mikäli pinta on pakkasen puolella, tiivistyy jäätä eli syntyy kuuraa tai huurretta.

Luonnon taikatemppu 1

kuura ja sen muodotuminen tuopin pinnalle

Jään taikaa voi kummastella jopa etelänlomalla. Jäistä huurretta ilmestyy juomatuopin pinnalle, vaikka nautiskelupaikan lämpötila huitelisi 30 asteessa. Juju on siinä, että tuoppi on ensin jäähdytetty pakkasen puolelle. Kun tuopin pinta on pakkasella, alkaa myös lasin pinnan lähellä oleva ilma jäähtyä. Kastepistelämpötila on etelässä helposti 17 astetta. Kun ilma tuopin lähellä jäähtyy 17 asteeseen,  kosteus tiivistyy tuopin pintaan ja syntyy huurretta, koska tuopin pinta on pakkasella.

Luonnon taikatemppu 2

kuura ja sen muodotuminen tien pinnalle

Tien pinnalle voi käydä samoin voimakkaan lauhtumisen yhteydessä. Tien pinta pysyy pakkasella, mutta lauhtumisen seurauksena ilman kastepistelämpötila kohoaa tien lämpötilaa korkemmaksi. Kuvan tilanteessa kylmä tienpinta jäähdyttää ilman lämpötila aivan tienpinnan lähellä. Kun ilman lämpötila jäähtyy -2 asteeseen, ilman näkymätön vesihöyry tiiviistyy. Koska tienpinta on pakkasella, kosteus tiivistyy suoraan jääksi. Toisinaan, kun ilma on riittävän kosteaa, kuuran syntymiseen riittää pelkkä pilvipeitteen repeäminen ja sään selkeneminen. Selkenemisen yhteydessä tielämpötila voi nopeasti jäähtyä neljällä asteella vaikka kastepistelämpötilalle ei tapahtuisi mitään.

Paljasta luonnon taikatemppu!

Kun seuraavan kerran kohmeisin sormin skrapaat jäistä tuulilasia, voit muistella silmänkääntötempun salaisuutta; lasi on jäähtynyt kastepistelämpötilaa kylmemmäksi. Mikäli jää on tiukassa ja sitä on runsaasti, on tien päällä syytä varautua myös siihen vaarallisempaan taikatemppuun. Simsalabim – Ole erityisen tarkkana siltapaikoilla ja rampeilla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
%d bloggaajaa tykkää tästä: