Sex Bomb calling Cyprus…

Kypros tunnetaan Afroditen syntymäpaikkana. Ehkä joku myös muistaa Odysseuksen taistelleen saarella hirmuista yksisilmäistä kyklooppia vastaan. Purjelautailumahdollisuuksista lämpimältä aurinkoiselta saarelta ei ole juurikaan kuultu. Ainakaan itse en aiheesta tiennyt mitään. Niinpä asiasta piti ottaa taas ihan itse selvää.  (Talvella suoritetun hauiksen kiinnitysoperaation johdosta rajumpi surffaus on sallittua vasta toukokuun lopulla ja täten matkaan ei liittynyt normaaleja ”surffivelvoitteita”)

Säätaustaa

Kyproksen sää on sekoitus Välimeren ja Lähi-Idän ilmastoa. Talvella esiintyy matalapaineita ja sateita sen verran, että saarella on jopa järviä. Toisaalta kesäksi järvet kuivuvat ja huhtikuussa on jo Suomalaisittain kuumaa aurinkoista kesäsäätä luvassa. Tyypillisin tuulen suunta on lännen ja lounaan väliltä ja tällöin tuuli yleensä iltapäivisin voimistuu yli 10 m/s. Aloittelijoille tuuli on parhaimmillaan aamupäivällä ja iltapäivällä on kokeneempien vuoro.  Lännen puoleiset tuulet voimistuvat kulmaefektin ansiosta.  Lännenpuoleiset tuulet ovat vallitsevia etenkin huhti- ja syyskuun välisenä aikana. Tuulet esiintyvät useimpien peräkkäisten päivien jaksoissa, jota seuraa muutamien päivien tyynemmät jaksot.

Tyypillinen iltapäiväkeli Kyproksen eteläosassa. Kulmaefektin ansiosta tuuli voimistuu paikallisesti jopa kovaksi.

Talven matalapaineissa tuuli vaihtelee yhtä paljon kuin Pohjolassakin.

Kypros on aloittelevan purjelautailijan paratiisi

Kuuma aurinkoinen sää, lämmin turkoosin värinen merivesi ja lukemattomat hiekkarannat houkuttelvat vesille. Vaikka iltapäivisin tuuli on usein voimakasta, sopii Kypros loistavasti purjalautailu-harrastuksen aloittamiseen ja useimmilla vuokraamoilla järjestetään myös koulutusta. Aamu ja aamupäivä ovat tuulen puolesta rauhallisia ja erinomaisia opetteluun.  Kun alkeet on opittu, voi iltapäivisin nopeasti lisätä taitotasoaan valvotuissa olosuhteissa ja usein matalassa hiekkapohjaisessa vedessä.

Kyproksella meriveden lämpötila pysyy talvellakin yli 18 asteessa. Huhtikuussa ilman lämpötila voi jo kohota yli 30 asteen.

Kypros tarjoaa lähes kellon tarkkaa tuulta myös kokeneille surffareille

Tuuli voimistuu ennen puolta päivää ja saavuttaa huippunsa iltapäivällä. Olosuhteet sopivat parhaiten Freeride-ajeluun ja Slalom- treenailuun sekä Freestyleen paikoin täysin tasaisessa vedessä!  ”Lady´s Mile” Limassolin niemimaalla tarjoaa reipasta offshore-tuulta (tuuli maalta merelle) täysin tyynessä vedessä. Paikka sopii Freestylen lisäksi täydellisesti myös Speed-purjelautailuun. Aloittelijoille suositeltavampi paikka on Mackenzie Beach, jossa on hyvä vuokraamo ja reilu palvelu.

Windsurf city- vuokraamo ja purjelautakoulu Larnacan Mackenzie beachillä vuokraa monipuolisesti  välineitä SUP-laudoista katamariineihin ja purjelautoihin. Vuokraamolla on Fanaticin lautoja. Northin purjeet vaihtuvat kesän 2018 aikana Neil Pryden purjeiksi. Severnen purjeita näkyy vain mainoksissa ja henkilökunnan omina purjeina. Joitakin hajakokoja vanhempaa mallia voi onnistua saamaan oikealla ajoituksella ja hyvällä tuurilla .

Pelkkä aaltosurffaus mielessä ei saarelle kannata matkustaa

Aaltojakin kyllä on, mutta parhaat paikat on saarella plokattu tehokkaasti aallonmurtajilla varsinkin varmempien kesätuulien osalta. Vuokraamoilta ei löydy aaltoja!  Aaltoja löytyy ainakin Courior rannasta, mutta tuulen suunta on täällä tarkka ja välillä rantavahdit ovat yli-innokkaita eikä vesille pääsy ole hyvänäkään päivänä täysin varmaa. Talvella aaltoja löytyy muiltakin rannoilta, mutta silloin vuokraamot eivät välttämättä ole auki.

Couriorin maininkeja edellispäivän tuulesta korkealta kukkulalta alas kuvattuna. Paikalla järjestetään myös SUP-seminaareja

Sex bomb calling:” We are arriving to the harbor in a few minutes…”

Enpä olisi uskonut kuulevani näitä sanoja yhdenkään tukevan meteorologin suusta. Kuitenkin tarkalleen näillä sanoilla itse pontevasti ilmoitin venepuhelimella rannan kovaäänisiin saapumisestamme takaisin rantaan päivän veneretkeltä.  Veneenvuokraus oli ainakin meille matkan ehdottomia huippuhetkiä.  Vuokrasimme veneen saareen luoteisosasta Polis nimisen kaupungin Latchi-rantakylässä.  Moottoriveneen vuokraus 4 tunniksi maksoi tingittynä 90 € ja siihen kuului mukaan myös snorkkelit!  Polttoaine maksettiin kulutuksen mukaan ja meidän käytöllä se kustansi 13 €. Kesällä tinkiminen ei varmasti ole yhtä helppoa ja muutenkin huhti-toukokuu on suositeltavaa aikaa, jos ei välitä suurista turistimassoista.  Keväällä saaren turkooseista hiekkalaguuneista ja merten vedenalaisista luolista saa nauttia täysin omassa rauhassa.

Luoteiskolkan viimeisellä niemellä viihtyvät kuulemma myös  isot kilpikonnat, joita emme kuitenkaan itse onnistuneet löytämään. Tiedä sitten pelästyivätkö täysin nakkena hiiviskeleviä  ja uiskentelevia suomalaisturisteja 🙂

Autio ranta Kyproksen luoteiskolkassa, jossa vuokraveneemme ”Sex Bomb” lepäsi rauhallisesti ankkuroituna.

Vinkki: Valitse venevuokrauspäiväsi, niin että Sääneuvoksen kartat näyttävät harmaata. Sitä päivää tuskin unohdat koskaan.

Plussat:

+ Halvat lennot

+ Mahdollista vuokrata oma vene

Veneen vuokraus on kohtuuhintaista ja varmasti yksi matkan ehdottomia kokokohtia

+ Lyhyt lentoaika

+ Lämmin ja aurinkovarma

+ Tuulta on enemmän kuin yleisimmät ennusteet lupaavat (Sääneuvos toimii hyvin EC:n ja Iconin malleilla, varsinkin kun katsoo myös puuskatuulia)

+ Sopii hyvin myös leijailuun ja SUP-lautailuun.

+ Ihmiset mukavia ja auttavaisia

+ Paljon historiaa ja kreikkalaista mytologiaa

Arkkienkeli Mikaelin temppeli freskoineen on vain yksi värikäs nähtyvyys lukuisista Troodosvuorten luostareista ja kirkoista. Pienemmissä kappeleissä ovet on usein auki turisteille ilman sen kummempaa valvontaa.

Miinukset:

– Vasemmanpuoleinen liikenne. Ensimmäinen päivä oli itselleni iso yllätys, vaikka liikenne oli rauhallista. Liikenteestä selviää kyllä, kun keskittyy täysillä, mutta kaksi ekaa päivää pitää todellakin olla tarkkana.

– Aaltosurffaus on  käytännössä hankalaa

– Vuokraamoissa ei ole aivan viimeisimpiä malleja

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
%d bloggaajaa tykkää tästä: