Tuulen suunta ja sää

Tiesitkö – Tuulen suunta vaikuttaa säähän enemmän kuin tuulen nopeus

Maailmalla tuulia on nimetty niiden aiheuttamien sääilmiöiden mukaan. Meillä nimissä on tylsästi mainittu lähinnä ilmansuunta, josta ilma virtaa. Tuulen suunta vaikuttaa kuitenkin huomattavasti lämpöoloihin ja säähän.

Aurinkoisin tuulen suunta

Länsituuli on aurinkoinen ja lämmin tuuli, jonka puhdistavaan voimaan voi luottaa kaikkina vuodenaikoina. Se muuttaa Atlantin kosteuden Kölivuoren ylityksen yhteydessä lämmöksi ja auringonpaisteeksi ja toimii näin luonnon omana lämpöpumppuna. Länsituuli on poikkeuksellisesti saanut meillä jopa oman nimen, Föhn-tuuli.  Länsituulta ja sitä selvästi kylmempää luoteistuulta kutsutaankin joskus taivaan luudaksi, koska ne lakaisevat pilvet pois auringon edestä. Lämpötiloissa niissä on kuitenkin selvät eronsa.

Länsi- ja luoteistuuli ovat aurinkoisimmat tuulensuuntamme. Vaikka suunnissa ei ole kovin suurta eroa, ovat niiden aiheuttamat säät huomattavan erilaisia. Auringosta huolimatta luoteistuuli on kylmä ja länsituuli lämmin.

Kylmä tuulen suunta

Pohjoisenpuoleiset tuulet tuovat meille aina kylmää ilmaa. Virtaus käy Jäämeren suunnalta, jossa ilma on kesälläkin kylmää. Hyytävien tuulien jatkuttua päiviä voidaan keskikesälläkin saada sadekuuroja, jotka ovat osittain lunta. Ensimmäinen lumipeite loppusyksystä on myös yleensä Jäämereltä puhaltaneen tuulen tekosia. Pohjoistuuli ei kuitenkaan ole talven kylmin tuuli.

Pohjoisen puoleisilla tuulilla ei ole kovin suuria eroja sään kannalta. Koillistuulella pilvet ovat kuitenkin laajempia ja ohuempia lauttoja eivätkä ne yleensä liiku yhtä selvästi kuin luoteis- ja pohjoistuulen pilvet. Koillistuulella lunta voi vielä sataa, vaikka aurinko tai kuu näkyy pilvien läpi.

Talven kylmin tuulen suunta on yllättäen sama kuin kesän lämpimin tuulen suunta

Syyspäiväntasauksen jälkeen aurinko alkaa vauhdilla jäädä päivä päivältä matalammalle ja näin mantereet alkavat jäähtyä. Idänpuoleiset tuulet muuttuvat pikkuhiljaa pohjoistuulia kylmemmiksi, koska ne tuovat meille mantereista ilmaa jopa Siperiasta saakka. Talvella idänpuoleiset tuulet tuovat mukanaan kaikkein hyisemmät tulipalopakkaset. Toisin kuin Jäämeren ilma, keskitalven mantereinen ilma on rutikuivaa ja näin lämpötilan on mahdollista laskea ääripakkasiin. Kesällä vastaavasti paahtavimmat helteet tulevat idänpuoleisten tuulien mukana.

Lämpimin tuulen suunta

Etelänpuoleiset tuulet mielletään yleisesti lämpimiksi, mutta talvisään kannalta on oleellinen ero, tuuleeko kaakosta vai lounaasta. Kaakkoistuuli on nimittäin talvella kylmä tuuli ja se tuo usein mukanaan lumisadetta tai jopa jäätäviä sateita. Tuulen kääntyessä vähänkin lounaan kantille muuttuu lumisade nopeasti vedeksi. Talvella lounaistuuli onkin lämpimin tuuli, sillä se tuo kosteaa lämpöä tuliaisina Atlantilta ja lämpö vapautuu meillä runsaina sateina. Muutaman päivän lounaistuuli muuttaa keskitalvellakin sateet vedeksi joitakin Lapin laaksoseutuja lukuun ottamatta.  Kesällä lounaistuulella sää on kahtiajakoinen. Rannikolla on aurinkoista ja viileää. Sisämaassa on leppoisan lämmintä, vaikka sadekuurojen uhkaa on iltapäivisin ilmassa. Tukalimmat hellekelit ja voimakkaimmat ukkoset jäävät kesällä kaakkois- ja itätuulen hoidettavaksi.

Lounais- ja kaakkoistuuli eroavat toisistaan kuin yö- ja päivä. Pieni tuulensuunnan muutos muuttaa helposti komean talvisään ensin loskaksi ja sitten harmaaksi sumusopaksi
Talven kaakkoistuulen kääntyminen itään lupaa suorastaan arktisia kelejä. Sula meri voi silloin aiheuttaa Suomenlahdella ”Pietarin lumitykiksi” kutsutun yllätyslumimyräkän. Välimereltä saapuva matalapaine tuo Idän ja kaakon välisillä tuulilla usein myös tuliaisinaan kunnon jäätäviä sateita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com