Miten aloittaa FOILPURJELAUTAILU eli WINDFOILING?

Foilpurjelautailu kehittyy tällä hetkellä huimaa vauhtia ja lähes kaikki purjelautabrandit ovat lähteneet lajiin mukaan. Varmasti välineet vielä kehittyvät paljonkin, mutta hyviä foileja on jo tarjolla, eikä uuden lajin harrastuksen aloitusta enää ainakaan sen takia kannata lykätä. Kesän 2018 aikana alkoi purjelautailun uusi kausi! Jatkossa foilit mullistavat kevyen tuulen purjelautailun, jossa ei plaanaamattomalla laudalla haasteita enää aktiiviharrastajalle riitä. Foil tuskin koskaan tulee korvamaan kovan tuulen surffausta. Eihän siinä ole juuri mitään korvattavaa. Se kun on hienointa, mitä ihminen voi elämässään tehdä …

Kenelle foilpurjelautailu sopii?

Laji sopii kaikille, jotka tykkäävät vedestä, vauhdista ja luonnon hiljaisuudessa liikkumisesta.  Ikä tai sukupuoli ei aiheutua minkäänlaista estettä lajin harrastamiselle. Myöskään kehnohko yleiskunto ei ole suoranainen este lajin aloittamiselle ja on varmaa, että lajissa kunto nousee. Suurin este lajin aloittamiselle on ehdottomasti uimataidottomuus. Tässä lajissa, niin kuin muissakin vesiurheilulajeissa vedessä ja veden alla pitää pystyä tarvittaessa olemaan rennosti.

Lajia ei kuitenkaan kannata aloittaa ennen kuin osaa purjelautailun alkeet. Hyvää purjelautailutaitoa ei välttämättä tarvita. Alkeet riittävät oikein hyvin ja jopa ihan alussa vuosien surffiharrastuksesta voi joissakin tilanteissa olla jopa vähän haittaakin. Korjausliikkeet virhetilanteissa ovat nimittäin lajeissa hieman erilaiset. Lajia voi erityisen lämpimästi suositella niille, jotka ovat aikoinaan lopettaneet purjelautailun tuulen odottamiseen kyllästyneinä. Enää ei todellakaan tarvita voimakkaita tuulia.

Suurimmat eroavaisuudet purjelautailuun

Foilaus on vielä purjelautailuakin äänettömämpää ja lähes kitkattoman tuntuista. Foilpurjelautailu ei vaadi läheskään yhtä suurta fyysistä voimaa kuin samankokoisella normaalilla purjelaudalla surffaaminen. Foilaus lienee jopa keveäpää kuin leijalautailu ja lisäksi purjelautailu on foilin myötä myös mahdollista keveissä ns. ”leijakeleissä”. No, toisaalta foilia voi käyttää myös leijalaudassa ja sellainen toimiikin nykyään jo aivan olemattomassa tuulessa.

Suuri ero on myös, ettei foillautaa ajeta ikinä ”ylirikattuna” eli isolla purjeella. Tämän johdosta painoa ei siirrellä juurikaan laudan sivusuunnassa vaan tasapainoilu tapahtuu pääasiassa laudan pituussuunnassa.  Painopisteen siirrot ovat myös paljon hienovaraisempia kuin perinteisessä purjelautailussa on totuttu. Liika paino takana saa laudan lentoon holtittomasti ylöspäin ja ylhäällä lennettäessä hiuksen hienokin liika paino eteen pamauttaa laudan hetkessä veden pintaan. Kestää keskimäärin 5 surffia ennen kuin painon siirtelyn alkeet oppii.

Foillaudalla ajetaan enemmän paino suoraan laudan päällä kuin laudan sivulla. Voimaa tarvitaan selvästi perinteistä purjelautailua vähemmän ja siksi trapetsille ei aluksi ole välttämätöntä tarvetta. Se kuitenkin auttaa jatkossa löytämään paremmin vakaan ajoasennon.

Yksi huomattava ero on myös foilin pituus. Tämä on erityisen suuri eroavaisuus niille, jotka ovat tottuneet ajelemaan wave- ja freestyle-laudoilla. Useimmat foilit ovat 70-95 cm pitkiä ja käytännössä ne vaativat aloitukseen vedeltä lähes 1,5 metrin syvyyden ja niinpä matalilla rannoilla voi joutua lautaa kantamaan pitkiäkin matkoja ennen kuin laudalle pääsee. Suomen kallioiset nopeasti syvenevät murtovedet sopivat siis varsin hyvin foilailuun, kunhan muistetaan, ettei veden alla saa olla mitään mihin törmätä. Lentovaiheessa laudan siipi on vain 10-30 cm syvyydessä. Pohjaan törmäyksen riski on siis suurin liikkeelle lähdettäessä ja tuulen tyyntyessä.

Mitä tarvitset?

Lajin aloittamista varten ei tarvitse ostaa uutta purjetta tai lautaa. Varsinkin jos omistat laudan, jossa on jo valmiina ”Deep Tuttle”- evälaatikko (katso aiheesta lisää täältä), kiinnitetään foili siihen aivan samoin kuin eväkin. Saattaa kuitenkin olla järkevää vahvistaa evälaatikkoa. Vanhaan lautaan on myös suhteellisen edullista tarpeen vaatiessa vaihtaa kokonaan uusi evälaatikko.

Laudan olisi hyvä olla vähintään 65 cm leveä ja alle 280 cm pitkä. Mitä leveämpi laudan perä on, sitä helpompi sillä on löytää oikea ajoasento. Laudassa pitää kokeneellakin surffarilla olla vähintään 20 litraa enemmän tilavuutta kuin oma paino. Kokemattomalla surffarilla ylimääräisiä litroja saisi mielellään olla 50. Oppimista helpottamaan kannattaa irrottaa laudan takalenkit kokonaan ja sijoittaa etulenkit sellaiseen paikkaan, että niihin on mahdollisimman helppo päästä hiljaisessakin tuulessa.

Purjeeksi kannattaa valita mahdollisimman kevyt 5m² – 6m² purje.  Mitä isompi purje, sitä leveämpi saisi lauta olla. (Isoilla kisapurjeilla ajamaan tottuneet kuskit suosivat foileissa jopa yli 85 cm leveitä lautoja) Ensimmäisellä harjoituskerralla tuuli ei saa olla liian voimakasta, muttei liian heikkoakaan. Tuulta olisi aloituskerroilla syytä olla yli 5 m/s ja puuskat saisivat mielellään olla 8-10 m/s luokkaa. Sääneuvoksen tuulikartta kertoo parhaat kelit myös foilaukseen (katso värit kuvan alta). Alle 5 m/s tuulissa ei lautaa ensimmäisillä kerroilla saa vielä toimimaan kunnolla. Sitten kun plaanaminen ja liikkeellelähtö on opittu, on mahdollista hakea sitä alhaisinta toimintarajaa tuulelle.

Horuen video-opastusta ”lentoonlähtöön” ja plaanaukseen. (lähde: Horue Movie)

Foilpurjelautailu ja turvallisuus

Tärkein turvallisuusohje on, ettei aluksi saa mennä liian kovaan keliin! Toinen tärkeä ohje on muistaa, ettei puomista tulisi irroittaa otettaan ennen kuin on aivan pakko. Ensimmäisellä kerralla laji on pitkälti kaatuilua: katapultteja eteenpäin ja tahattomia ”backloopin alkuja” toiseen suuntaan.  Koska foilin vedenalainen ”lentokone” on varsin kookas ja terävä, on siihen helppo satuttaa itsensä, jos ei loppuun asti pidä kiinni puomista.  Usko tai älä, mutta tämä on luonnossa turvallisemman tuntuista kuin, mitä nyt tätä lukiessasi ajattelet. Foilaus on turvallista, kunhan muistat edellä mainitut kaksi turvallisuusohjetta!

Monet sanovat, että keli on aloittelijalle liian kova purjekokoon nähden, mikäli sillä pystyy tekemään vesilähdön. Todennäköisesti vielä alkuvaiheen jälkeenkin juuri vesilähtö on se, jossa kaikki ainakin kerran potkaisevat jalkansa kipeästi foilin siipeen. Varsinkin siis alkuvaiheessa tossut, jonkinlainen kypärä ja pelastusliivit ovat myös lämpimästi suositeltavia varusteita.

Mikäli haluat lisätietoa tai mahdollisuutta kokeilla foilsurffausta, ole yhteydessä

info@saaneuvos.fi

SÄÄNEUVOKSEN KAUPPA

This image has an empty alt attribute; its file name is KAUPPA-150x150.png

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com