Tee se itse – Tunturien tuuliennuste

Vielä nykyaikanakaan tietokonelaskelmat eivät pysty ennustamaan tunturien tuulia kovin tarkasti. Erityisesti paikkakuntakohtaisissa piste-ennusteissa tunturien tuuliennuste on usein luvattoman huono ja pahimmillaan se voi olla suorastaan jopa kohtalokas. Keskituuliennuste voi myrskyisässäkin tilanteessa luvata vain heikkoa tuulta. Tietokonelaskelmat voivat kyllä antaa viitteitä pahimmista tunturipuhureista, kunhan tietää mitä sääkartoilta etsiä.

Tunturien tuuliennuste – ensimmäinen arvaus

Tunturien korkeudella tuuli on huomattavan tasaista. Maanpinnan kitka ei siellä enää hidasta ja estä tuulta kuten kaupunkien rakennusten ja metsän puiden suojassa. Mitä korkeammalla ollaan, sitä vähemmän kitkaa on ja sitä vapaammin tuuli pääsee puhaltamaan. Itse asiassa Suomen voimakkaimmat tuulet puhaltavat juuri tunturien yläosissa. Tunturien tuulet voivat olla selvästi kovempia kuin tuulet merten yllä. Suomen tuntureilla mitataankin vuosittain hirmumyrskyä ( 10 minuutin keskituuli >32,7 m/s), jota merillämme ei vielä koskaan ole mitattu. Tunturien huiput ovat useimmiten pienialaisia, eikä niiden vaikutus tuuleen siksi näy juuri ollenkaan yleisissä tuuliennusteissa. Tarkimmissa malleissa tunturien huippujen vaikutus tuuleen on auttavasti havaittavissa tuulen puuskaennusteissa. Vaikka puuskaennusteetkaan eivät pysty täysin kuvaamaan tunturien tuulia, kannattaa tunturien tuuliennuste aloittaa puuskakartalta. Tällöin paras ensimmäinen arvaus tunturien tuulelle on tuulen puuskaennuste. (Tällä sivustolla näytetään Icon 7 km mallin puuskatuulet. Paina aluksi alla play-nappia, jotta varmistat puuskatuulien näkymisen keskituulien sijasta)

Lisäapua eri korkeuksien tuulikartoilta

Tuuli saattaa vaihdella huomattavasti eri korkeuksilla ja siksi tunturiin lähtevän on syytä tarkkailla vaelluskohteensa korkeuden raakatuulia. Jos esimerkiksi olet vaelluksella Pallastunturilla, jonka huippu sijaitsee noin 750 metrissä, tulisi tarkkailla tuulia 750 m korkeudella. Käytännössä tämä ei kuitenkaan ole aivan yksinkertaista. Tietokoneet nimittäin ennustavat tuulia ns. painepinnoilla, jolloin tuulien puhalluskorkeus vaihtelee huomattavasti matalapainesäässä ja korkeapainesäässä. Tällöin korkeapainesäässä oikea karttakorkeus on eri kuin matalapainesäässä. Seuraavilla kartoilla tuuliennusteen lisäksi näytetään korkeuden ”samanarvonkäyriä”, joista on nähtävissä, millä korkeudella kartalla näkyvät tuulet puhaltavat. Esimerkiksi kartalla näkyvä 728-viiva tarkoittaa 728 metrin korkeutta. VINKKI Valitse kartta siten, että sen tuulet ovat kohteesi korkeudella tai sen yläpuolella.

Tuuliennuste 950 hPa (200m-700m)

Tuuliennuste 925 hPa (400m-900m)

Tuuliennuste 900 hPa (600m-1100m)

Tuuliennuste 850 hPa (1050m-1550m)

Tiedosta myös paikalliset tuulet

Tunturien maaston muodot voivat vaihdella pienelläkin alueella hyvin yhtäkkisesti. Tällaisten todella paikallisten maaston muotojen aiheuttamia vaikutuksia tuuleen pystytään tuskin tulevaisuudessakaan täysin ennustamaan. Lisäksi Tuntureilla voi syntyä omia paikallisia tuulisysteemeitä, jotka talvella ovat usein ns. katabaattisia tuulia. Maastonmuotojen suhteen on hyvä tiedostaa muutamat karkeat ”ensimmäiset arvaukset”:

Kanavoitumista esiintyy kaikkialla saaristossa, lahdelmissa sekä myös tunturien laaksoissa ja rinteiden muodoissa. Mikäli tuulen virtausalue kapenee puoleen, tuulen nopeus kaksinkertaistuu. Kapeikossa tuuli voi purkautua myös ylöspäin. Jos kapeneminen on hyvin jyrkkä, saattaa tuulikenttä hajota pyörteiksi ja kohota pinnasta kokonaan, jolloin tuuli heikkenee huomattavasti ja saattaa jopa tyyntyä.
Kiertymisessä tuuli kiertää saaren tai tunturin reunaa pitkin ja kulkee näin samassa ajassa pidemmän matkan kuin suoraa puhaltava tuuli. Näin kaarteen takana voimistuva tuuli voi olla jopa 1,5 kertainen perustuuleen nähden. Kiertyminen on vähän sukua kanavoitumiselle. Paikalliset voimistumiset voivat olla myös näiden kahden tekijän erilaisia yhdistelmiä.
Kiertymisen aiheuttamaa voimistusta voi tapahtua myös pystysuunnassa kallion tai tunturin yli . Myös tällöin voimistunut tuuli voi olla 1,5 kertaista perustuuleen nähden. Korkean saaren tai tunturin huipun tilanteissa molemmat voimistavat tekijät voivat yhdistyä, jolloin tuulen nopeus saattaa pienellä alueella jopa yli kaksinkertaistua (1,5 x 1,5 = 2,25). Toisaalta, jos rinne on jyrkkä, tai mennään riittävän pitkälle suojan puolella, voi syntyä ns. akanpyörre, jonka myötä tuuli nopeasti heikkenee. Tähän kohtaan pakkaslumi alkaa usein nopeasti pakkautua paksummaksi lumikerrokseksi.
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com