Purjelautailu

Purjelautailu on sekoitus purjehdusta, lainelautailua ja rullalautailua. Laji on kehittynyt moneen eri alalajiin olosuhteiden ja harrastajien mielihalujen mukaan.  Painotukset yllämainituista vaihtelevat eri purjelautailulajeissa seuraavasti:

FREESTYLE – ”RULLALAUTAILU”

Lähimpänä rullalautailua on Freestyle-purjelautailu. Laudat ovat lyhyitä, mutta nippa nappa purjehtijansa kantavia. Tilavuutta laudoissa on vähintään 20 litraa yli surffaajan oman painon. Tässä lajissa erilaisia trikkejä ja hyppyjä voltteineen tehdään ”järviolosuhteissa” melko kevyessäkin tuulessa.

Esimerkkiä Freestyle-purjelautailusta – Videolähde: 
Severne – Windsurfing Gear For the Revolution

WAVE – ”LAINELAUTAILU”

Lähimpänä lainelautailua on Wave-purjelautailu.  Laudat ovat ”pieniä” ja kääntyviä. Tilavuutta niissä on yleensä surffaajan paino ±10 litraa. Laji vaati voimakkaita tuulia ja aaltoja, joita ratsastetaan lainelaudan tavoin.  Tähän alalajiin kuuluvat merkittävänä osana myös isot hypyt ja erilaiset huimapäiset voltit.

Esimerkkiä Wave-purjelautailusta ja erityisesti aaltoratsastuksesta – Videolähde: Paul van Bellen 

Suomen waveguru Tuomo Naalisvaara näyttää Kanarian paikallisille, miten taaksepäinvoltti tehdään oikealla viikinkiasenteella.

Tässä linkissä nähdään vuoden 2017 wave maailman mestarin hypyt ja aaltoratsastukset yhden kisan osalta ja siinä saadut pisteet.  Videolähde: Continentseven

PURJEHDUS

Lähimpänä purjehdusta ovat kevyessä tuulessa harrastettavat Race- ja Formula-purjelautailu sekä voimakkaammassa tuulessa harrastettavat Slalom- ja Speed-purjelautailu.

RACEBOARD

Racessa käytetään pitkiä suuria täysin kantavia lautoja (yli 250 litraa) eikä plaanaaminen ole välttämätöntä. Tämä muistuttaa eniten lajia, josta purjelautailu sai alkunsa. Se on oikeastaan ainoa alalaji, jota voidaan mielekkäästi harrastaa lähes olemattomissa tuulissa. Race ei siis aiheuta olosuhteille juurikaan rajoituksia, kunhan vaan ei tuule liian kovaa.

Esimerkkiä Raceboard-purjelautailusta – Videolähde: Loftsails

FORMULA

Formulassa käytetään myös täysin kantavia lautoja (yli 160 litraa). Nämä laudat ovat kaikkein leveimpiä (jopa 1 m) ja niissä käytetään kaikkein suurimpia purjeita. Nämä laudat myös plaanaavat kaikkein heikoimmissa tuulissa ja ovat kevyessä tuulessa kaikkein nopeimpia. Toisaalta niillä ei ole mielekästä surffata, jos tuuli ei riitä plaanaamiseen.

Esimerkkiä Formula-purjelautailusta – Videolähde: FWA GREECE FORMULA WINDSURFING

SLALOM

Slalom on purjelaudoista nopein. Laudat ovat yleensä kantavia. Kovan tuulen slalomlaudassa tilavuutta voi kuitenkin olla alle surffaajan oman painon verran, mutta kevyen tuulen slalomlaudoissa tilavuutta on usein 40 litraa yli oman painon. Laji vaati kilpailtaessa kuitenkin jo navakkaa tuulta toimiakseen kunnolla, eikä esimerkiksi Suomessa kisojen järjestäminen tässä lajissa onnistu enää aina ihan helposti. Tämä alalaji on Suomen purjelautailussa varmasti eniten harrastajia keräävä. Vauhtia, vaarallisia tilanteita ja itsensä haastamista riittää kisojen ulkopuolellakin.

Esimerkkiä Slalom-purjelautailusta –  Videolähde: Noticanarias

SPEED

Speed-purjelautailu on sitten vielä ihan oma lukunsa. Siinä ainoa tarkoitus on ajaa mahdollisimman kovaa. Kisat käydään nykyään useimmiten erilaisten gps-laitteiden avulla ja tulokset jaetaan sähköisesti kaikkien nähtäville. Kisan voittaa vuoden aikana kovimman nopeuden ajanut kilpailija. Useimmiten kilpailussa mitattava nopeus on suurin 10 sekunnin keskinopeus, mutta myös aivan hetkellinen huippunopeus yleensä huomioidaan.

Maailman huiput mittelevät ennätysnopeuksista maailmalla vain muutamassa fyysisessä kilpailupaikassa. Olosuhteilta vaaditaan silloin kovaa tuulta ja tasaista vettä. Tällaiset  jo enemmän suksea muistuttavat huippunopeuslaudat ovat vielä slalomlautojakin nopeampia . Surffaus normaaliolosuhteissa ei näillä laudoilla ole mielekästä. Lautojen tilavuus on jopa alle 50 litraa ja pienikin reikä tuulessa saa laudan normaalipainoisen surffarin alla nopeasti uppoamaan syvyyksiin.

Esimerkkiä Speed-purjelautailusta  ja 100 km/h nopeuden saavuttamisesta löytyy täältä. Videolähde: NautiChannel

PURJELAUTAILU KILPAILUMUOTONA

Kaikista alalajeista järjestetään myös kilpailuja ja niistä arvostetuimpia ovat kovemmassa tuulessa käytävät Wave-, Freestyle- ja Slalom-kilpailut. Race- ja Formula-kisoja järjestetään kuitenkin määrällisesti eniten, sillä ne eivät vaadi olosuhteiltaan yhtä paljon kuin edellä mainitut. Race- ja Formula-luokissa mahdollisia kisapäiviä on tuulen suhteen huomattavasti enemmän ja siksi ne ovat varsinkin Suomessa kaikkein suosituimpia kilpailumuotoja.

PURJELAUTAILUSSA KILPAILEMINEN EI OLE KAIKKEIN TÄRKEINTÄ

Vaikka varsinkin Race-, Formula- ja Slalom-purjelautailussa kisaaminen on monille se suurin suola, kaikkia alalajeja voidaan kuitenkin hyvin harrastaa ihan vain omaksi iloksi. Wave- ja Freestyle-purjelautailussa tämä on jopa kisailua mielekkäämpää. Erilaisten liikkeiden, trikkien ja volttien opettelussa riittää itsensä haastamista useiksi vuosiksi, jopa vuosikymmeniksi.

Mikäli kiinnostuit lajista ja haluaisit kokeilla tai saada lisätietoa, ole yhteydessä:

info@saaneuvos.fi

SÄÄNEUVOKSEN KAUPPA

This image has an empty alt attribute; its file name is KAUPPA-150x150.png

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com