Porin aaltokamera Petri Takala Pushloop - Kuva Antti Peltola

Porin aaltokamera – Kadonneen aallon metsästys

Suomisurf voi äkkiseltään kuulostaa vähän epätoivoiselta, mutta kyllä Suomenkin merillä aaltoja syntyy. Se, että aaltoja voi ratsastaa, vaati kuitenkin vielä aallolta oikeanlaista murtumista. Tähän puolestaan vaaditaan sopivaa merenpohjan muotoa hiekkasärkkineen ja kivikkoineen. Suomessa kaikkein otollisimmat paikat surffattavien aaltojen synnylle löytyvät Meri-Porista. Yyteri lienee Porin rannoista tunnetuin, mutta todellisuudessa surffaus tapahtuu useimmiten Yyterin lähistön pienemmillä rannoilla. Näiden pienempien rantojen aallonkehityksen tarkkailua helpottamaan on Sääneuvos nyt pystyttänyt Porin aaltokameran.

Porin aaltokamera - Youtube-linkki
Tilaamalla Sääneuvoksen Porin aaltokameran Youtubesta varmistat viimeisimmän livestriimauksen saatavuuden.

Parhaimmat aallot jaksavat toisinaan murtua vain muutamien tuntien ajan

Porin aaltokameran on tarkoitus auttaa löytämään parhaat aallot oikeaan aikaan ja välttämään henkisesti raskaita hukkareissuja. Selkämerellä on oma aaltopoiju-havaintoasemansa, mutta se ei läheskään aina anna luotettavaa kuvaa aaltojen surffattavuudesta. Ulkomeren aalto kun ei välttämättä jaksa rantaan asti ja ilman sopivasti mataloituvaa merenpohjaa aalto ei saavuta ”surffattavaa” muotoaan.

Selkämeren aaltohavainnossa on mitattu jopa 2,5 m aallonkorkeuksia, mutta surffattavia aaltoja ei silti ole rantaan asti ilmaantunut. Toisinaan taas vain 1,5 m aaltohavainnot ovat riittäneet kauniiden ja pitkien surffattavien aaltojonojen syntyyn useampien tuntien ajaksi. Aallon suunta on tietysti se ratkaisevin tekijä, mutta vielä useamman vuoden kokemuksen jälkeenkin aalto aina välillä pääsee yllättämään sekä positiivisesti että negatiivisesti. Porin aaltokamera kertoo puolueettoman kantansa aaltojen surffattavuuden suhteen vain muutaman sekunnin viiveellä.

Porin aaltokamera on sijoitettu Uni- ja Karhuluodon väliseen pieneen hiekkalahteen

Surffattavia aaltoja syntyy Porissa yleisimmin lounaanpuoleisilla tuulilla. Porin aaltokamera on sijoitettu nimenomaan lounaistuulia silmällä pitäen. Kamera sijaitsee surffareiden nimeämän ns. Pollarin lahden (ennen paikalla sijainneen poliisiaseman mukaan nimetyllä) rannalla. Kamera katsoo kohti Karhuluotoa, jonka kärjen edustalla aallot usein ensimmäisenä alkavat murtua. Karhuluodon takana sijaistee Herrainpäivien ranta. Se antaa usein murtuvia aaltoja jo Pollarin rantaa aikaisemmin. Isommissa keleissä Pollarin ranta kuitenkin tarjoaa aaltoja isommalla pelialueella ja säännöllisemmillä sekä pidemmillä aaltolinjoilla.

Porin aaltokamera - kuvaussuunta
Kuvassa näkyy kameran sijainti ja sen kuvaussuunta (valkeat nuolet) sekä oranssilla aaltojen suhteen parhaat tuulensuunnat purjesurffausta silmällä pitäen. Vasemmanpuoleisessa kartassa näkyy Pollarin ranta ja Herrainpäivillä sijaitseva ns. Pumpparin ranta.

Nopeimmin aalto Porissa kasvaa lännen ja lounaan välisillä tuulilla ja silloin isoimmat aallot näkyvät Karhuluodon rantaa vasten. Etelän ja lounaan välisillä tuulilla aalto kasvaa paljon hitaammin, mutta kun aallot saavuttavat 1,5 metrin korkeuden, ne usein jatkuvat koko lahden levyisinä leppoisina jonoina. Lännen ja luoteen väliset tuulet eivät puolestaan enää kunnolla yllä Pollarin lahdelle ja luoteenpuoleisilla tuulilla parhaat kelit löytyvät Herrainpäiviltä tai suurelta Yyterin lahdelta, jossa on oma kameransa kuvaamaan paremmin aallon kehitystä kyseisillä tuulensuunnilla.

Porin aaltokamera on vielä vähän testausvaiheessa

Sääneuvos tarjoaa Porin aaltokameran kaikille halukkaille vapaasti käytettäväksi. Kamera pyörii toistaiseksi vanhalla tietokoneella perus nettimokkulan varassa eli katkoihinkin on syytä varautua. Livestriimaus tapahtuu Youtuben kautta ja se asettaa hommalle omat rajoituksensa. Youtube ei salli livekuvan suoraa upotusta nettisaiteille ennen kuin striimillä on vähintään 1000 tilaajaa tai poikkeuksellisen pitkiä seuraamisia. Tämän johdosta kamera on Sääneuvoksen sivuilla nähtävissä pienellä virityksellä. Samasta syystä, jos striimi katkeaa ja joudutaan aloittamaan uusi lähetys, sille tulee aina uusi osoite. Uusi toimiva osoite löytyy kyllä Youtube-palvelusta hakusanoilla Sääneuvos Porin aaltokamera. Tietysti painamalla Youtubessa ”tilaa”-nappia varmistat viimeisimmän live kamerakuvan löytymisen kaikkein helpoiten.

Porin aaltokameran olemassaolon jatkosta ja sähkön saatavuudesta saamme kiittää Pollarin rannassa toimivaa Yyterin koirakahvilaa. Kyllä, yhdessä Meri-Porin tuntemattomimmista ja eksoottisimmista hiekkarannoista sijaitsee pienoinen rantakahvila. Sen tiskiltä voit ostaa pikkupurtavaa myös koirakaverillesi. Tälle hiekkarannalle koirat ovat poikkeuksellisesti muutenkin tervetulleita ja rannalla käy uimassa vähän isompiakin eläimiä. Parkkipaikalla on nimittäin tilaa myös hevoskuljetusvaunuille.

Tuulisena päivänä voit nähdä yhtäaikaa hevosten laukkaavan koirarannan matalassa vedessä ja vähän syvemmällä lukuisten surffareiden kisaavan päivän parhaasta aallosta

Päivitystä 9.4.2021

Katkojen vähentämiseksi on lisätty muutama toimenpide: Tietokone, modeemi ja kamera on nyt kytketty UPS-laitteeseen, jolloin kaikki selviävät muutamien minuuttien sähkökatkoista ongelmitta. Koska rakennuksessa on pidempää remontointia tiedossa, katkoja varmasti yhä tulee. Mikäli katkot ovat yli 10 minuutin pituisia, kaikki sammuvat. Tätä varten BIOS:sta säädettiin tietokone aukeamaan itsestään. Ikävä kyllä YouTube ei osaa (tai en saa ainakaan toimimaan) käynnistää streamia automaattisesti, joten sen joudun tekemään aina itse manuaalisesti. Nyt kuitenkin pääsen kamerakoneelle etäyhteydellä ja saan streamin aloitettua, kunhan vaan tiedän mahdollisesta katkosta. Tähän asti ongelma on ollut se, että koneelle ei ole saanut etäyhteyttä, mikäli se on sähkökatkon jälkeen sammunut. Niinpä videostreamia ei ole voinut aloittaa ennen kuin joku on käynyt fyysisesti painamassa tietokoneen virtanapista päälle.

Minulle tietokoneen automaattinen käynnistysmahdollisuus (BIOSista) oli täysin uusia asia ja muutenkin UPS:it ja VNC:eet täysin vieraita. Onneksi pojasta polvi paranee ja poikani on nämä minulle opettanut ja myös kameran asetukset on poikani aikaansaannoksia. Isokiitos siis myös Roopelle!

4 comments on “Porin aaltokamera – Kadonneen aallon metsästys

    1. Kiitti 🙂 Näyttää samalla olevan myös ”live hämähäkki”-kamera. Olen ilmeiseti ruuvannut kameran talon kuningashämähäkin etupihalle. Yöllä varsinkin näkyy välillä tosi selvästi hämäkin salaiset touhut

    1. Kiitti. Se tässä tosiaan on tarkoituksena eli Sääneuvos yrittää tukea kaikkia aaltoaddiktoituneita ainakin henkisesti? Vähän on kyllä vielä teknisiä haasteita. Livestreemaus ei menekään sivuille yhtä helposti kuin pikku Youtube vidon pätkä. Aina, kun jotain päivityksiä tulee ja välillä muutenkin, kun tulee joku katkos, saa uusi lähetys Youtubella uuden url:n. Samoin näitä livestreamuksia ei myöskään saa upotettua suoraan millekään sivustolle ennen kuin on yli 1000 seuraajaa. Eli, jos haluaa laittaa suoran linkin vaikka kännylle, kannatanee laittaa linkki Sääneuvoksen Youtube kanavalle. Sieltä löytyy aina uusin toimiva lähetys. Vaihdan kyllä suoran linkinkin sivuilleni, mutta siinä kuluu helposti jopa vuorokausi. Tilaamalla (liittymällä seuraajaksi) ietysti varmistaa, että saa aina tiedon kun uusi streamaus alkaa. Jossain vaiheessa katson saisiko jotain kiertokautta tehtyä linkin niin, että pääsisi aina suoraan tuohon videoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com