Kannattaako evälaatikko vahvistaa Foilia varten?

Foil aiheuttaa evälaatikkoon täysin erisuuntaisia voimia kuin normaali purjelaudan evä. Purjelaudan evä aiheuttaa kuormaa laudan sivusuunnassa ja foil puolestaan laudan pituussunnassa. Normaalissa purjelaudassa ei ole tarvetta vahvistaa lautaa erikseen pituussuunnassa, eikä niitä sen takia yleensä ole vahvistettu etenkään vanhemmissa laudoissa. Samasta syystä iso osa purjelautavalmistajista tekee edelleenkin erikseen normilautoja ja foilready-lautoja.

 

Aika näyttää, mitkä laudat ja mallit kestävät parhaiten

Kaiken voi aina korjata jälkeenpäin ja siinä mielessä etukäteisvahvistus ei ole välttämätöntä. Varmasti on myös lautoja, jotka kestävät vuosien varovaista foil-käyttöä. Hyvin todennäköisesti heikoimmatkin laudat kestävät 10-20 foilauskertaa ennen ensimmäistäkään merkkiä hajoamisesta. Laatikot tai paremminkin niiden kiinnitykset hajoavat sisältäpäin. Ytimen vaahto väsyy vähitellen evälaatikko-insertin etupuolelta.  Boxin etupuolelle voi syntyä täysin ontto kohta, eikä sitäkään vielä alkuvaiheessa välttämättä huomaa, sillä kannen ja pohjan sandwich-rakenne kestää paljon ydintä pidempään. On siis tärkeää painella lautaa eväboxin etupuolelta ja myös kannen puolelta. Rakenne ei saisi joustaa kunnon painamisenkaan seurauksena! Mikäli ontto tai selvästi väsynyt alue laudan sisällä tulee riittävän laajaksi, repeää boxi irti ja huonolla tuurilla pohjaan uppoaa koko boxi foileineen päivineen.

 

Riskialttiit rakenteet

Riskialtteimpia lautoja ovat äärikeveät hiilikuitulaudat, jotka myös todennäköisimmin pudottavat foilinsa ilman ennakkovaroitusta. Ne kestävät kyllä pisimpään onttoa sisusta, mutta hiilikuidulla on erittäin huono leikkauslujuus ja siksi niillä on taipumusta ”rivahtaa” yhtäkkiä ja totaalisesti. Puuviilulaudat tekevät ”sandwichistä” huomattavan kestäviä, jos niiden päällä on vielä lasikudosta. Jossain vaiheessa kuitenkin valmistettiin puuviilulautoja ilman lasikerrosta ja ne lienevät myös riskirakenteita. Varmimmin hajoaa kuitenkin laudat, joissa evälaatikko ja sen vahvisteet eivät ole laminoitu kanteen kiinni.

Kuvassa A) nähdään normaalin eväboxin rakenne pääpiirteittäin. Itse laatikko on upotettu kovavaahto-palikkaan, joka on laminoitu pohjaan ja kanteen. Palikan etu- ja takapuolella on kevyempi ja huomattavasti heikompi EPS -vaahto (usein tunnetaan nimellä styrox). Sandwich-rakenteen idea on siinä, että kappaleen jäykkyys on suhteessa jopa kappaleen paksuuden kolmanteen potenssiin. Niinpä niin kauan kuin laudan sisus ei anna yhtään periksi, lauta on yhtä jäykkä kuin vastaava lasi- tai hiilikuitupalikka. Todellisuudessa sisus kuitenkin antaa periksi ja niin rakenne elää. Purjelaudat on vahvistettu siten, että kuoren sandwich kestää normaalille evälle tarkoitettua sivusuuntaista rasitusta. B) Mikäli laudan pinnan ja pohjan laminaatti vahvistetaan pituusuunnassa, vahvistaa se  laudan rakennetta huomattavasti sisäosien väsymisen osalta. Virheettömien uusien lautojen tapauksessa pintaosien vahvistaminen riittää takaamaan foil-kestävyyden.  C) Mikäli halutaan ylivahvistaa rakennetta tai  epäillään jo laudan vähän pehmenneen, voidaan laatikon etupuolelle tilanteen mukaan tehdä pystysuuntainen tukirakenne kovasta vaahdosta ja lasi-tai hiilikuituvahvistuksella.

 

Käytettyjen lautojen hankinnassa pitää jatkossa olla entistä tarkempi

Toivottavasti foilbuumi ei johda siihen, että vahvistamattomilla laudoilla ajetaan 10-20 kertaa, jonka jälkeen ne myydään vähän käytettynä uudelle omistajalle. Tuossa vaiheessa laudasta on päällepäin hyvin vaikea nähdä, onko rakenne jo sisältäpäin alkanut pehmetä! Useamman foilauskerran jälkeen myöskään vahvistus ei enää välttämättä tilannetta pelasta. Vinkki käytetyn laudan ostajalle: Kysy myyjältä suoraan, onko lautaa käytetty foilaukseen. Mikäli lauta hajoaa foilille tyypillisesti, sen  pystyy useimmiten päättelemään hajoamisen jäljestä. Tuskin kukaan siis tarkoituksella yrittää huijata? Epäselvässä tai ongelmallisessa tilanteessa, voit aina olla myös yhteydessä info@saaneuvos.fi

 

Kikka foilin pelastamiseksi ja satunnaiseen kokeiluun

Lähivuosina huolettomalla ajelulla osa varmasti kadottaa arvokkaan foilinsa vetten syvyyksiin…Mikäli laudan vahvistaminen ei syystä tai toisesta tule kyseeseen, on foilin pelastamiseksi olemassa ainakin yksi suhteellisen helppo keino. Noin 40 cm mittainen vaneriliuska, johon porataan reiät pidemmille eväruuveille takaa, ettei foili boxeineen putoa pohjaan ainakaan yhtäkkisesti ilman varoitusta.  Ylimääräinen vahvike myös tukee ja vahvistaa laudan rakennetta. Vaneriliuskan tai muun vastaavan vahvikkeen olisi hyvä riittää kannessa selvästi evälaatikon etupuolelle. Boxin takana riittää, että se tulee muutaman cm:n boxin yli.

Ylimääräisen tuen voi helposti itse askarrella vaikkapa vanerista. Hio kuitenkin kaikki terävät osat, ettet satuta jalkojasi. Huolehdi myös, että tuki yltää selvästi evälaatikon etupuolelle. Näin vältyt ainakin foilin kadottamiselta vahvistamattoman laudan tapauksessa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com