Trombituho

Trombi-varoitus Suomen länsirannikolle

Suomessa trombi- eli tornadovaroituksia  ei yleensä anneta etukäteen. Meillä trombit ovat harvinaisia eikä nykytiede vielä ihan tarkkaan tiedä, mikä trombin synnyn lopulta laukaisee. Pohjois-Amerikassa tornadoista varoitetaan, mutta sielläkin varoitukset rajoittuvat alueille, joissa tornadoja tyypillisesti esiintyy.

Trombi tarvitsee syntyäseen kuuman kosteaa lämpöä

Painostavan kostea helle luo otolliset olosuhteet voimakkaille ukkosille.  Painostavuudessa on kyse kastepistelämpötilasta. Kun kastepiste kohoaa yli 15 C asteeseen, alamme tuntea painostavuutta. Todellista tukaluutta tunnemme, kun kastepiste kohoaa yli 18 C asteeseen ja yli 20 C asteen kastepiste on meille pohjoisen ihmisille useimmille jo sietämätöntä, joskin hyvin harvinaista. Kastepistelämpötila mittaa ilman latentin lämmön eli piilevän energian määrää ja se myös indikoi pitkälti ukkosenergiaa. Pelkkä kosteus ei kuitenkaan riitä voimakkaille ukkosille. Ensin tarvitaan alkusysäys ukkospilvien synnylle. Joskus siihen riittää pienoisen kumpupilven syntyminen. Toisin kuin usein luullaan kovimmat ukkoset syntyvät, kun päivä on laajalti aurinkoinen. Näin auringon energiaa kerätään koko päivä laukaisemaan pilvi korkeuksiin, jossa suuri ukkosenergia hoitaa loput ja määrittää, miten pahaksi ukkonen äityy.

Ukkosenergia eli CAPE

Ilmakehässä kaikki tapahtumat ovat kolmiulotteisia ja ukkosisissa suurin merkitys on ilmakehän olosuhteilla pystysuunnassa maasta 15 km korkeuteen. Mikäli pilvellä on olosuhteet kasvaa selvästi yli 10 km:n korkeuteen, on ukkosia luvassa. Voimakkaita sähkövarauksia alkaa syntyä, kun pilven yläosassa on -25 C asteen lämpötiloja ja kylmempää. CAPE-energia on yhdistelmä kastepistelämpötilaa ja ylemmän ilmakehän lämpöoloja. Mitä isompi CAPE-energia, sitä korkeammaksi pilvet voivat kohota. Mitä korkeammaksi pilven huippu kohoaa, sitä kylmempää pilven yläosassa on. Mitä kylmempi pilven huippu on, sitä suuremmat sähkövarukset ja ukkoset ovat mahdollisia.  CAPEa käytetään usein suoraan ukkosen voimakkuuden arvioimiseen. Trombi vaatii syntyäkseen yli 400 J/Kg, yleensä kuitenkin CAPE on ”trombi-hyökkäyksissä” yli 1000 J/Kg. Amerikassa trombi-varoituksia aletaan antaa, kun CAPE on yli 1500 J/Kg. Nyt maanantaina CAPE on Suomessa länsirannikolla etenkin Pohjanmaalla jopa lähes 3000 J/Kg. Luku on Suomessa poikkeuksellisen suuri eli ainekset ukkosilla on todelliseen näytökseen.

Kuvassa CAPE-energia Suomessa maantaina illansuussa. Länsi-Suomessa CAPE on poikeuksellisen suuri ja voimakkaat ukkoset ovat todennäköisiä. CAPE-kartan löydät Sääneuvoksen kartoilta Pilvet-kerroksen alta tai meteorologisista kartoista (alin kartta)TÄÄLTÄ lähde: Windy.

Trombi vaatii muutakin kuin ukkosenergiaa

Pelkkä iso CAPE ei takaa trombin syntyä. Lisäksi tarvitaan myös alailmakehässä suurta tuuliväännettä eli sitä että tuulen suunta ja/tai nopeus nopeasti muuttuu ylöspäin mentäessä. Tänään myös tuuliväännettä on jonkin verran. Nähtäväksi jää riittääkö se trombin syntyyn. Joka tapauksessa tänään on isot riskit ukkostuhoille! Trombin synty on monimutkainen tapahtuma. Vaikkei trombeja tänään syntyisikään on otolliset olosuhteet myös syöksyvirtauksille olemassa. Syöksyvirtaus ei ole yhtä näyttävän näköinen kuin pilvestä maahan kieppuva raju pyörre, mutta syöksyvirtauksen tuulirintama aiheuttaa meillä trombeja enemmän tuhoja. Se kaataa puita yhteen suuntaan kuin dominopalikoita. Trombi jättää puut jälkeensä hujan hajan.

Kaakkoistuuli kuljettaa lämpimimmän ilman länsirannikolle

Pilvet ja erityisesti pidempään jatkuva sade alkaa latistaa pilviä ja heikentää kovien ukkosten syntymahdollisuutta. Vaikka länsirannikolla pilviä voi esiintyä pitkin päivää on kaakkoistuuli kuljettamassa lämpimimmän ja kosteimman ilman länsirannikolle ja niin länsirannikoilla ukkoset ovat todennäköisesti rajuimmat. Aurinkoa tarvitaan nimenomaan siellä, missä ukkospilvien siemen kylvetään. Usein kovimmat ukkoset myös syntyvät suhteellisen myöhään eli mitä pitempään aurinko paistaa ennen pilvien syntymistä, sitä voimakkaammiksi ukkoset voivat kehittyä. Tänään ukkosbongareiden kannattaa suunnata länsirannikolle!

Kehittyvät ukkoset näkyvät ensimmäisenä satelliittikuvassa. Ukkospilvet ovat kuvassa kirkkaita ja pallomaisia. Ukkosrintama näyttää toisinaan helmiketjulta, jossa pallot kasvavat. Lähde: Eumetsat. Satelliitti-kuvia löydät Sääneuvoksen etusivun alaosasta Pilvihavainnot-otsikon alta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com