Rannikkokonvergenssi Suomenlahdella – Hangon surffikeli
Aaltosurffareille Suomen kesä on ollut piinallinen. Nyt kuitenkin on pientä lohdutusta meille surffaripoloisille luvassa. Jo useamman vuorokauden ajan on Sääneuvoksen kartat luvanneet lauantaiksi (28.7.) ihan mukavaa Hanko-keliä. Kyseessä on siis efektikeli ja efektin nimi on rannikkokonvergenssi. Rannikkokonvergenssia esiintyy Suomenlahdella, kun perustuuli on idän ja kaakon väliltä. Vastaavasti Perämerellä, kun tuuli on lounaanpuolelta.
Rannikkokonvergenssi Suomenlahdella
Voimakkain efekti Suomenlahdella syntyy, kun perustuuli on noin 120 astetta eli isoviivat (ns.isobaarit) ovat selvästi mereltä maalle päin. Mikäli tuulen suunta on yli 160 astetta efekti ei enää juurikaan voimista tuulta, vaan saattaa rannassa kohota pinnasta kokonaan pois. Vastaavasti, jos isoviivat ovat rannan suuntaiset tai maalta merelle päin, tuuli on jo liikaa maalta merelle päin ja näin ollen vähintään yhtä puuskaista kuin sisämaan suojassa. Lauantain kelissä isoviivat ovat juuri oikean suuntaiset efektiä ajatellen!
Konvergenssi syntyy, kun tuuli Viron puolella pääsee mantereella pintaan eli käytännössä aamupäivän aikana. Maata kylmempi meri saa aikaiseksi hyvin vakaan kerroksen alailmakehään, jonka alle Virosta puhaltava tuuli jää. Kohdatessaan rantaviivan tuuli pakkautuu ja puristuu rantaa vasten samalla selvästi voimistuen. Mitä tarkemmin tuuli pakkautuu rantaviivan suuntaiseksi, sitä voimakkaampi efekti on kyseessä. Mikäli jo aamupäivällä tuulen suunta Suomenlahden havainnoissa on 80 astetta ja Jussärössä 60 astetta (saarten rantaviiva kääntyy) on efekti ”täydellinen” ja se tarkoittaa, että katto pitää ilmakehän alakerroksessa. Talvella katto ei pidä ja samainen konvergenssi aiheuttaa tuulen voimistumisen sijaan vuoden sakeimmat lumipyryt. Kesäisin sadekuurot pystyvät hajottamaan efektin kattoa ja ovat muuten varmatoimisen efektin ainoa todellinen uhka.
Miten sääkarttoja kannattaa tulkita
Nykyajan tietokonelaskelmat osaavat ennustaa tämän kokoluokan ilmiöitä jo melko hyvin. Se tarkoittaa, että ennusteet löytävät voimistumisen, mutta useimmiten eivät saa voimistumista täysin kiinni. Siksi usein paremman ennusteen efektitilanteissa saa ns. sanotusta kylmänpurku-efektituuli-kartasta*.
Lauantaina Pientä sateen riskiä?
Käytänössä kuurot ovat vaikeasti ennustettavissa ja niitä yleensäkin esiintyy vain osan päivää. Lauantaina heikoimillaankin on siis luvassa peruskarttojen ”keltaista” tuulta. Värit on laadittu siten, että keltaisella on minun 5,3 purjeen keli ja normipainoisen 4,7 keli. Todennäköisempää kuitenkin on, että tällä kertaa tuuli on lähempänä efekti-karttaa (mikäli ei sateita ole 100 km läheisyydessä). Jos etukäteen pitäisi päättää, niin valitsisin purjeekseni lauantaina 4,7 Severnen Bladen. Eli ottakaa myös ne pikkupurjeet mukaan ?