Hajoava vaippa

Pakkanen on viekas vastus. Se vaanii talven hiljaisuudessa valmiina nujertamaan meidät muutamassa tunnissa, jos emme pääse lämpimien vaatteiden tai sisätilojen suojiin. Jos sillä on tuuli kaverina, muodostavat ne häijyn parin, joka puree pakkastakin ilkeämmin. Ilman lämpötilan ja vaatetuksen lisäksi ihmiskehon jäähtymiseen vaikuttaakin oleellisesti se, miten nopeasti ilma ympärillämme liikkuu.

Lämmöntuotantomme seurauksena myös kehoamme ympäröivä ilma lämpenee. Näin muodostuu ohut näkymätön lämpövaippa, joka suojaa meitä tehokkaasti kylmenemiseltä. Mitä paremmin pystymme vaatetuksella varmistamaan tämän suojaavan kerroksen, sitä paremmin pysymme lämpiminä. Ilma on erinomainen eriste ja siksi on hyvä, että vaatetuksemme sulkee sisäänsä paikallaan pysyvää ilmaa. Kerrospukeutuneiksi ovat monet meistä tulleet jo varhain, kun meitä on  paketoitu talvella ulos nukkumaan. Mitä useampi vaatekerros on yllämme, sitä useampi eristekerros  estää lämmön karkaamista.

Vaatteiden kastuminen lisää nopeasti lämmön johtumista ja kehon jäähtymistä, sillä vesi johtaa lämpöä huomattavasti paremmin kuin ilma. Vanha kunnon villavaate tosin suojaa hyvin lämmönjohtumiselta jopa kastuneena. Jos joudumme kokonaan veden varaan, ei pinnallamme ole enää minkäänlaista eristettä. Hypotermia iskeekin jo vartissa ihmisen pudottua alle viisiasteiseen veteen.

Ulkoillessamme ilman vaihtuminen eli sekoittuminen jäähdyttää johtumistakin tehokkaammin kroppaamme. Tuuli voimistaa sekoittumista ja lisää voimakkaasti kylmyyden tunnetta, kun kehomme yllä oleva lämpövaippa alkaa hajota. Tuulisessa säässä tai kaksipyöräisen selässä tuulenpitävät vaatteet ovatkin kylmyyden estämisessä kaikkein tärkeimmät. Mitä rivakampi tuuli on, sitä varmemmin se puhaltaa suojaavan lämpövaippamme pois ja alamme nopeasti jäähtyä.

Talvella tilanne on erityisen kavala. Navakasti puhaltava tuuli +1 asteisessa ilmassa vastaa viiden asteen pakkasta. Sama tuuli kymmenen asteen pakkasessa vastaakin jo reilun 20 asteen pakkasta. Talvisen ulkoilijan onkin syytä lämpötilalukemien lisäksi tarkistaa aina myös tuulitilanne ja pukeutua niin, ettei lämpövaippa lehahda taivaan tuuliin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com