Ukkoskartat – Tee se itse ukkosennuste
Hyvä ukkosennuste vaatii usein tietokonelaskelman lisäksi myös vähän ylimääräistä perehtymistä säätilanteeseen. Ukkonen on useimmiten hyvin paikallinen. Tarkkaa salaman iskun paikkaa ei voida ikinä ennustaa, mutta ukkosen voimalle on olemassa oma suureensa ja sen perusteella on mahdollista erottaa tavalliset kesäukkoset todellisista tuhomyrskyistä. Ukkonen on Suomen sään voimakkain ilmiö ja luonnossa liikkujan on hyvä tiedostaa, milloin ukkoset voivat äityä pahemman luokan myrskyksi. Tähän alle on kerätty sääkarttoja nimenomaan ukkosen tarkkailua silmällä pitäen
CAPE (=Convective Available Potential Energy) kuvaa kuinka paljon energiaa ukkosilla on käytettävissä
CAPE-ukkosennuste kertoo, kuinka kovia ukkosia kyseisessä säätilanteessa on mahdollista syntyä. Mitä suurempi energia, sitä pahempia ukkosia on luvassa. CAPE ei kuitenkaan kerro tarkalleen koska ukkoset syntyvät tai syntyykö niitä ollenkaan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että mikäli kyseisellä alueella syntyy sadekuuroja, niin välittömästi alkaa syntyä myös ukkosia ja CAPE kuvastaa kyseisten ukkosten voimaa.

HUOM Suuretkaan CAPE-arvot eivät välttämättä tarkoita, että ukkosia syntyy ollenkaan. Ensin vaaditaan jokin laukaiseva tekijä, joka saa kumpu- ja kuuropilvet syntymään. Usein kovimmat ukkoset syntyvätkin tilanteissa, jossa aamupäivä ja joskus jopa iltapäiväkin on täysin aurinkoinen. Kun sitten ensimmäiset pilvet syntyvät, ne kasvavat itsestään ”räjähtäen” nopeasti ukkospilviksi.
Suomen rajuimmat tuulet ovat ukkosmyrskyjä, katso esimerkki
Sade- ja ukkostutka
Tarkempi ukkosennuste vaati tuekseen myös vallitsevan sään seurantaa. Tutka paljastaa, missä sateita ja ukkosia on jo syntynyt, minne ne ovat liikkeellä ja lisäksi myös kuinka nopeasti uusia kuuroja on syntymässä.
HUOM Sade- ja ukkossolujen kehitys näkyy parhaiten laittamalla animaatio päälle. Sateiden kasvaessa laajemmiksi yhtenäisemmiksi sadealueiksi ukkoset alkavat niissä usein jo vähitellen heiketä.
Satelliittikuva
Satelliitti kuvaa maapalloa ja ilmakehää avaruudesta käsin. Ukkosennuste-mielessä se kertoo pilvien synnystä ja kehityksestä jo selvästi aikaisemmin kuin sade ja ukkostutka. Satelliittikuvasta on nähtävillä, kun ensimmäiset pilvet syntyvät ja kuinka nopeasti ne kasvavat ukkospilviksi. Ukkospilvet näkyvät nopeasti kasvavina muita pilviä valkoisempina palloina tai ”helminauhoina”.
HUOM Voimakkaimmat ukkoset tulevat meille usein kaakosta ja tällöin ukkoset saavat alkunsa usein Baltiassa tai jopa Balkanilla asti.
HUOM2 Satelliittikuvan alaosasta kuvan voi vaihtaa infra+ versioon, jolloin ukkospilvet näkyvät muita kirkkaamman värisinä. Varsinkin keltaiset ja punaiset värit usein kuvaavat ukkospilvia. Infra+ toimii myös yöaikaan ja alueilla joissa on epätarkempi satelliittikuva.