Polaari-JET

Polaaripyörre-kartta – Stratosfääri ja Troposfääri

Polaaripyörre kehittyy, kun talvinen napa-alue jäähtyy riittävästi ja saavuttaa arktisen kylmyyden. Kestää kuitenkin pidemmän aikaa, että pyörre yltää ylemmäksi ilmakehään. Pyörteen syntyessä yläilmakehään on se siellä ympäristöään lämpimämpi. Tämän jälkeen yläilmakehän eli stratosfäärin lämmin napapyörre hallitsee alailmakehän pyörrettä ja sen kehitystä. Näin se samalla määrittää talven ankaruuden matalammilla leveysasteilla. Talvisään kannalta on oleellista, kuinka yhtenäinen pyörre on. Alla olevista kartoista voit seurata tilanteen kehittymistä sekä stratosfäärissä että troposfäärissä (alailmakehä).

Stratosfäärin lämpötila (150 hPa):

Troposfäärin lämpötila (500 hPa):

Huom karttojen väriasteikot eivät vastaa toisiaan.

Polaaripyörre ja sen muoto vaikuttavat talvien kylmyyteen

A) Talvina, joina pyörre on yhtenäinen ja pysyy suunnilleen napapiirin sisäpuolella, talvisäätä hallitsevat lauhat lounaistuulet.

B) Talvina, joina pyörre jakautuu useammiksi alhaisempia leveyspiirejä kohti kurotteleviksi pyörteiksi, pääsee arktista ilmaa purkautumaan etelään (pohjoisella pallonpuoliskolla). Tällöin talvisäässä on odotettavissa hyytävää kylmyyttä. Erityisesti kylmyyttä koetaan kyseisten pienempien pyörteiden alueella. Usein sää myös jämähtää paikalleen pidemmäksi aikaa (hyvät kuvat pyörteen eri tilanteista täällä).

Lisää meteorologisia sääkarttoja löydät täältä

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com