Sääkartat kuohuttavat
Säänneuvoksen tarjoamat sääkartat ja kevyt ”meteorologinen työasema” on ilmeisesti jollekin taholle ollut liikaa! Sääneuvos ei ikävä kyllä enää pysty jatkamaan omien karttojensa tarjoamista ainakaan Windy APIn kautta. Aluksi näytti siltä, että kaikesta selvitään vaan kasalla euroja. Muutama päivä sitten kuitenkin selvisi, että edes rahalla ei ole mahdollista saada karttoihin enää ECMWF:n (Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus) säädataa. Tämä on itselleni kynnyskysymys. Ilman ECMWF:ää palvelu ei enää olisi meteorologisesti mitenkään erityinen. Toivottavasti Windy pystyy kuitenkin omassa palvelussaan yhä jatkossakin tarjoamaan ECMWF:n säädataa.
Kaikki verovaroin laaditut sääkartat eivät ole vieläkään ilmaisia
En usko, että Sääneuvoksen karttojen kieltäminen johtuu Windystä, vaan kyseessä on todennäköisimmin jotkin valtiolliset tahot. Tämä on varmasti harmillista myös Windylle, jolla on mielestäni moderni, hieno ja nopeasti latautuva alusta erilaisen säädatan esittämiselle. Modernilla alustalla tarkoitan myös sitä, että alustalla oli tarkoitus tukea erilaisia API-kehittäjiä ja antaa samalla kaikille halukkaille mahdollisuus kehittää ja jalostaa palvelua eteenpäin. Voikin olla, että tämä uudenlainen tapa toimia sääennusteiden kehittämisen suhteen on ollut liikaa Euroopan säädatasta päättäville elimille. Toisin kuin Amerikassa, jossa kaikki verovaroin tuotettu säädata on kenelle tahansa ilmaista, ollaan Euroopassa vasta ottamassa ensimmäisiä askelia kohti vapaata säädataa. Tiukimmin vapauttamista vastustavat isot sääkonsernit, jotka ovat eurooppalaisten ilmatieteenlaitosten yhteisomistuksessa (EUMETSAT, ECMWF).
Euroopan säädatan vapautuksen puolesta on taisteltu jo pitkään
Osa Euroopan ilmatieteenlaitoksista ei ole lainkaan datan vapauttamisen kannalla. Hienoa, että Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa (Tanska tiukka datanvapautuksen vastustaja) datanvapautus on ottanut ensi askeleitaan, vaikka ihan niin hyvä tilanne ei ehkä olekaan, miltä äkkiseltään näyttää. Itseasiassa yksi syy, jonka takia itse lopetin oman päivätyöni Forecan päämeteorologina (yksi monipuolisimmista ja ainutlaatuisimmista meteorologisista työtehtävistä) oli taistelu tuulimyllyjä vastaan ja pään hakkaaminen vapaan datan seinään.
Vapaa data ei ole vielä täysin vapaata
Nyt Suomen Ilmatieteenlaitoksen (IL) data on vapaata kaikkien käyttöön, kunhan lähde mainitaan. Datalle ei kuitenkaan tarjota täyttä toimitusvarmuutta ja jos datan saannin haluaa varmistaa kaikissa tilanteissa, siitä pitää maksaa toimituskuluja, jotka puolestaan ovat moninkertaisia aikaan ennen datan vapautusta… Lisäksi ILsaa vapautuksen ansiosta miljoonia lisäveroeuroja, joita se voi käyttää palvelujen hintojen polkemiseen ja kilpailutilanteen vääristämiseen. Kilpailun ansiosta monet palvelut ovat vuosien saatossa tulleet veronmaksajille yli kymmenen kertaa halvemmiksi, kuin mitä olivat IL:n monopolin aikoihin. Toivottavasti kaikkea ylimääräistä verotukea ei käytetä vain kilpailijoiden savustamiseen. Tällöinhän lopputuloksena sääpalvelujen (talvikunnossapito, lentosää yms) hinta pahimmillaan kymmenkertaistuu. Kilpailun myötä myös ennusteiden ja erityisesti eri sääpalveluiden taso on parantunut huomattavasti
No, tässä kuohuksissani menin jo vähän ohi aiheen (sääkartat kuohuttavat), enkä nyt pureudu sen syvemmin datanvapautuksen yksittäisiin ongelmiin… ECMWF on kuitenkin tehnyt hyvää työtä ennusteiden kehittämisessä ja se on kiistatta tämän hetken ykkössäämalli maailmalla. Siinä mielessä toimintaa ei ainakaan voi pitää väärin organisoituna. Toivottavasti ECMWF dataa jatkossakin saadaan kaikkien nähtäväksi ja ilmeisesti ainakin jonkin aikaa se sisältyy Windyn omaan sääkartat palveluun? VINKKI Windyn asetuksista voi jokainen säätää värit itselleen haluamikseen. Suosittelenkin säätämään värit ja raja-arvot omalle toiminnalle sopivaksi. Pelkkiin lukuarvoihin ei kannata luottaa! Esimerkiksi sama tuulennopeus merellä ja sisämaassa tarkoittaa tyystin eri asiaa. Tuuliennusteet eivät vielä nykyäänkään saa kiinni paikallisefektejä ja kylmänpurkutilanteita. Niissä usein parhaan tuuliennusteen saa käyttämällä tuuliennustetta 100 m korkeudelle normaalin maanpintatuulen sijasta.