Meteorologiset sääkartat

SUIHKUVIRTAUS (JET): Kartassa on nähtävissä ilmamassoja rajaavat suihkuvirtaukset. Alempana ilmakehässä suihkuvirtauksiin liittyy säärintamat. Mitä voimakkaampi suihkuvirtaus, sitä voimakkaampia lämpötilaerot ovat. Kartan asetukset ovat oletuksena säädetty 300 hPa:n korkeudelle. Sääneuvoksen laatima väritys on myös laadittu tälle korkeudelle. Voit itse säätää korkeutta, mutta huomioi, että 300 hPa väritys ei toimi maan pinnalla ja päinvastoin. Myös muut sääsuureet on tässä optimoitu 300 hPa:n korkeudelle. VINKKI: ”Lisää kerroksia”-valikon yläkulmasta voi halutessaan lisätä karttaan myös ”Geopot. korkeuden”, jolloin suihkuvirtaukset näkyvät ehkä vieläkin selvemmin.

SÄÄTYYPPI  (Z500 / T500): Kartassa on nähtävissä säätyypit ilmavirtauksen ja lämpötilan suhteen.  Blogeissa käymme jatkossa läpi, mitä kaikkea tästä kartasta voidaan päätellä. Kartan asetukset ovat oletuksena säädetty 500 hPa:n korkeudelle. Sääneuvoksen laatima väritys on myös laadittu tälle korkeudelle. VINKKI: ”Lisää kerroksia”-valikon yläkulmasta kannattaa lisätä karttaan myös ”Geopot. korkeus”, josta selviää mm.  kuuroherkkyttä ja rintaman sijaintia ja voimaa.

 

RINTAMAPILVIEN KOSTEUS (Rh700): Kartassa on nähtävissä ilman suhteellinen kosteus 700 hPa:n korkeudella . Säärintamien sadepilvet ovat vahvimmillaan tällä korkeudella. Nämä kosteudet liittyvät siis uein säärintamiin. Lisäksi ne usein kertovat sateen hetkellisen tilanteen ja erityisesti rintamasateiden loppumisen tarkemmin kuin varsinaiset sade-ennusteet. Tämä johtuu siitä, että sadekartoissa on yleensä kyse 3 tunnin sadekertymistä. Varsinaiset sade-ennusteet usein ennustavat sateiden päättyvän todellista selvästi myöhemmin. Kartan asetukset ovat oletuksena säädetty 700 hPa:n korkeudelle. Sääneuvoksen laatima väritys on myös laadittu tälle korkeudelle. VINKKI: ”Lisää kerroksia”-valikon yläkulmasta tai kartan alalaidasta kannattaa lisätä ”Ilmanpaine” eli ns. isobaarit. Rintamat sijaitsevat pinnassa näiden isobaarien mutkissa ja kulmissa.

ILMAMASSA (T850): Kartassa on nähtävissä ilman lämpötila 850 hPa:n korkeudella. Tälle korkeudelle maanpinnan olosuhteet eivät enää juurikaan vaikuta ja tällä korkeudella lämpötilalla ei enää ole selvää vuorokausivaihtelua. Kesällä aurinkoisena päivänä ilman lämpötila  kohoaa tyypillisesti 15 astetta T850 lämpötilaa korkeammaksi. Keskikesän voimakkaassa korkeapainetilanteessa kokemamme ilman lämpötila voi kohota jopa 17 astetta ilmamassaa lämpimämmäksi eli (T = T850+ 17). Tällä 850 hPan korkeudella myös säärintamissa on lämpötiloissa voimakas tihentymä ja varsinainen säärintama löytyy tihentymän lämpimämmältä puolelta. Tarkemmin pintarintama sijaitsee kohdassa, jossa ns. isobaareissa on mutka tai terävä kulma. Kartan asetukset ovat oletuksena säädetty 850 hPa:n korkeudelle. Sääneuvoksen laatima väritys on myös laadittu tälle korkeudelle. VINKKI: ”Lisää kerroksia”-valikon yläkulmasta voi halutessaan lisätä karttaan myös ”Lämpötila”, jolloin ilmamassan lämpötilat on helpompi  hahmottaa. Toisinaan voi olla myös mielenkiintoista lisätä karttaan ”Ilmanpaine”.

UKKOSENERGIA (CAPE): Kartta kuvaa ilmakehän energiaa ukkospilvien synnyn kannalta. Mikäli kuuropilviä syntyy, CAPE kertoo, kuinka paljon pilveen on ladattu ukkosenergiaa eli kuinka pahaksi ukkosmyräkkä voi kehittyä.

  • CAPE > 400: Yksittäisiä voimakkaita ukkosia voi jo esiintyä
  • CAPE > 1000: Voimakasta järjestäytynyttä ukkosta esiintyy. Tyypillisimmin tällöin esiintyy ukkosrintamia, syöksyvirtauksia joskus jopa trombeja.
  • CAPE > 2000: Voimakkaat ukkoset ja suuret rakeet mahdollisia. Tällöin esimerkiksi USA:ssa aletaan antamaan tornadovaroituksia tornadoherkille alueille.

Kaipaatko jotain tiettyä erikoiskartaa? Ehdota

info@saaneuvos.fi