Kuiva huoneilma Varjokuva kuivassa luolassa

Kuivaa kosteutta – Kuiva huoneilma vaanii talvella

Sormenpäät iskevät kipinää, silmissä on hiekanjyviä ja kuiva kurkku köhityttää. Näillä oireilla kannattaa ennen lääkärikirjan avaamista tarkistaa, ettei asumuksen sisäilma ole päässyt liian kuivaksi. Kuiva huoneilma vaanii meitä pohjoisen kansoja talviaikaan, kun ulkona paukkuu pakkanen ja olemme linnoittautuneet oman kodin turvaisaan lämpöön.

Kuiva huoneilma syntyy ulkoilman ja sisäilman sekoittuessa

Kun huoneistoa lämmitetään, sisäilma alkaa väistämättä kuivua. Ilma kuivuu myös, jos sen kastepistelämpötila laskee. Näin juuri käy talvella tapahtuvan tuuletuksen seurauksena. Kastepistelämpötila kuvastaa ilman sisältämän kosteuden määrää. Lämpimään ilmaan mahtuu näkymätöntä vesihöyryä enemmän kuin kylmään ilmaan. Talvella ulkoilman kastepistelämpötila on aina alhaisempi kuin huoneilman kastepistelämpötila. Kuivalta tuntuva sisäilma siis sisältää huomattavasti enemmän vesimolekyylejä kuin talvinen ulkoilma. Näin hyvällä tarkoituksella tehty tuuletus kuivattaa sisäilmaa entisestään laskemalla huoneilman kastepistelämpötilaa.

Kuiva huoneilma on jokatalvinen ongelma

Tuuletuksen jatkuessa huoneilman kastepistelämpötila muuttuu koko ajan lähemmäksi ulkoilman kastepistelämpötilaa. Jopa sumuinen kostean harmaa nollakeli muuttaa sisäilman kastepistelämpötilan nollaan pitkän tuuletuksen jälkeen. Koska lämmitys huolehtii siitä, ettei huoneen lämpötila pääse laskemaan, sisäilma kuivuu. Jos sisäilman lämpötila pidetään 23 asteessa ja kastepistelämpötila laskee nollaan, laskee ilman suhteellinen kosteus 20 prosenttiin ja huoneilma alkaa olla häiritsevän kuivaa.

Lämpötilan ja kastepistelämpötilan vaikutus suhteelliseen kosteuteen
Ihanteellisen huoneilman suhteellinen kosteus on 30 – 45 %. Tällöin 20 C asteisessa huoneilmassa kastepistelämpötila (Td) voisi olla 5 C astetta, kuten tässä kuvassa ennen tuuletusta. Jos ulkona on pakkasta, tuuletuksen myötä huoneen kastepistelämpötila laskee hiljalleen kohti ulkoilman kastepistelämpötilaa. Samalla ilma kuivuu. Mikäli kastepistelämpötila (Td) laskee kuvan -5 C asteeseen, suhteellinen kosteus laskee jo alle 20 %. Se voi aiheuttaa oireita jo suurelle osalle ihmisiä.

Pakkaskelillä olisi tärkeää huolehtia huoneilman kostuttamisesta

Pakkassäällä ilma kuivuu vieläkin herkemmin ja on hyvä huolehtia, että sisäilmaan tulee jostain kosteutta. Jonkin verran sitä syntyy ruuanlaitosta ja muista arkiaskareista. Kunnon pakkasäässä kannattaa lisäksi välttää liiallista tuulettamista ja harkita erillistä ilman kostuttamista. Ilmankostuttimien ohella oivia kostutuskeinoja ovat pyykin kuivaaminen sisätiloissa tai polttopuiden tuominen sisälle kuivumaan. Kun ilmat lämpenevät, on näitä konsteja hyvä vähentää, ettei kosteus nouse liian suureksi. Silloin voi olla tiedossa uusia, isompia ongelmia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com